alexistai 發表於 2011-10-2 04:05

Onkyo 5009 + Oppo 95 兩部機都用QDeo, 是否浪費?

各位CHing,小弟想換上述兩部機Onkyo 5009 + Oppo 95,但有個幾個問題,{:1_260:}
1) 兩部機都有QDeo,重覆使用是否浪費?
2) 還是兩部機都使用QDeo,能更佳提升畫質?
3) 理論上一粒QDeo便能提升極佳畫質,如果用一部Onkyo 5009,用一部很普通的BD Player便可達到Oppo 95的畫質,對嗎?
4) 同樣理論,音質輸出,有頂級的Onkyo 5009,便不用配頂級的Oppo 95 BD Player,對不對?
5) 理論上,用了Oppo 95直出,Onkyo 5009只需設定Direct,便能有極佳音質,無需Onkyo 5009去優化,這也是對嗎?

請CHing們多多指教!{:1_351:}

sealteam4 發表於 2011-11-7 23:21

回復 1# alexistai

小弟都係新手,不敢回答問題但求一起研究問題,作個探討

1) 兩部機都有QDeo,重覆使用是否浪費? (我的睇法是沒有浪費,我個人認為最重要的是訊源,一開頭訊源已唔好點優化都無用,反之訊源好再加擴音機好起碼唔優化都唔會劣化先,即假如用cheap cheap 擴音機我就寧可直接接影像入電視,分開聲畫唔經擴音機。)

2) 還是兩部機都使用QDeo,能更佳提升畫質? (同上想法,唔會優化,也不會劣化,訊源最緊要。)

3) 理論上一粒QDeo便能提升極佳畫質,如果用一部Onkyo 5009,用一部很普通的BD Player便可達到Oppo 95的畫質,對嗎?(同上,訊源最緊要,無可能會達到優化到oppo95的好畫面)

4) 同樣理論,音質輸出,有頂級的Onkyo 5009,便不用配頂級的Oppo 95 BD Player,對不對? 同上 (訊源最緊要)

5) 理論上,用了Oppo 95直出,Onkyo 5009只需設定Direct,便能有極佳音質,無需Onkyo 5009去優化,這也是對嗎? (同上,訊源最緊要,兩聲道訊源是甚麼來源,有無需要去做優化先? 同理論上音質輸出唔經過粒chip解碼,你d聲是用oppo 95解碼的,要用5009解碼的話就不需要設定direct去減少干擾,即睇你聽CD,聽sacd定藍光音樂

總之訊源是所有影音最重要的根本

nicknick 發表於 2011-11-22 00:45

回復 1# alexistai

小弟愚見:

雖用相同的chips,但不同的整體設計會令結果好唔同,正如好多DAC都用相同的Burr Brown晶片,但出來的聲部部都唔同,聲音級數也有高低。
一部普通BD Player駁5009可否等同oppo 95,真係要試過至知。
不過無論如何,都唔算是浪費,因為一部av-amp的用途不止單駁一部blu-ray機,仲可以駁PS3、機頂盒、電腦等等各式各樣影視器材,這些器材沒有QDeo的。

聲音輸出更加各有所好,就算同級,個個品牌都有各自特色,唔可以咁單純咁話有頂級的Onkyo 5009便不用配頂級的Oppo 95 BD Player,
況且oppo95作為source,即使由5009解碼,好的source自然也能從訊源的開始俾好野部5009來發揮,
即使只用HDMI的話opp93理論上線路同oppo95一樣,但95有隻靚D的牛,效果也是會較好的,考慮的只是那個「較好」對自己來說值唔值兩機的差價。

上面已題過,用oppo95去5009 direct出好聲D定由5009解碼好聲D?談聲音是更複雜的話題,用唔同線又唔同聲,這方面太多變數,要你親自聽聽喜歡那一種駁法的聲了。
不要忘記還有各聲道喇叭的設定也對聲音好大影響,這方面,5009的設定就比oppo95來得仔細好多,onkyo 5009還是可以優化oppo95的。

yuppi 發表於 2011-11-27 15:18

回復 3# nicknick

1. 95>5009, 畫面有改善
2. CD: 95>5009, RCA is the best

nicknick 發表於 2011-11-28 00:31

回復nicknick

1. 95>5009, 畫面有改善
2. CD: 95>5009, RCA is the best
yuppi 發表於 2011-11-27 15:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

yuppi兄的 「95>5009」是指95「output俾」5009, 定係 95「好過」5009?

如果是95 output俾 5009,用「RCA is best」意思係咪95的聲音解碼出來的聲比5009更好?
我也準備遲D入部5509,都想比較下邊個解碼好聲D。

yuppi 發表於 2011-11-28 00:46

回復 5# nicknick

1. 95 HDMI 經過 5009, 影像訊號係有改善.

2. 95 用 RCA 去 5009 係最好聲, 如果 nick 兄買 5509 用 XLR 更加吾駛講, 不過 5509 同 5009 相差十萬日元但只平一千蚊, 吾係幾抵.

nicknick 發表於 2011-11-28 01:00

回復 6# yuppi

我有multi-channel後級喇,用5009又唔用個後級,無啦啦俾多D錢買埋個後級又要俾多D電費咪仲唔抵,
不過如果oppo95 解碼仲好聲過5009(5509),咁我唔駛買av-amp啦,我繼續依家咁95直入後級咪得囉!
在我的情況因為自己對畫方面要求不大,部TV的HDMI輸入又已經夠用,
都好擔心買部5509番黎會唔會作用不大冇乜改善,要再研究下先。

yuppi 發表於 2011-11-28 01:06

回復 7# nicknick

See See {:6_238:}

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=94742&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D40

avlam 發表於 2011-11-28 01:12

回復nicknick

1. 95 HDMI 經過 5009, 影像訊號係有改善.

2. 95 用 RCA 去 5009 係最好聲, 如果 nick...
yuppi 發表於 2011-11-28 00:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果係咁我不如買部過條嘅旗艦 AV AMP 嚟比95 HDMI 出 DISPLAY ; 用 RCA PRE 去部 AMP 度咪重底玩 !!!{:6_188:}

nicknick 發表於 2011-11-28 01:13

回復nicknick

See See
yuppi 發表於 2011-11-28 01:06 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

之前睇過喇,見到你話「相比 Analogue 輸入, 除咗聲音比較細聲, 整體上分別吾超過5%, 可以話 5009 粒 DAC 解 DSD 同 BDP-95 係同級」,
更加覺得我買部5509番黎都可能「分別唔超過5%」至驚驚囉!
頁: [1] 2
查看完整版本: Onkyo 5009 + Oppo 95 兩部機都用QDeo, 是否浪費?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。