mike384 發表於 2011-9-30 10:21

有次朋友結婚, 我都有份影下花絮, 在場有另一位親友都幫手影, 用部FF機+24-70, 買了不夠一個月, 基本上只會用P-MODE, 每換一次SETTING(燈光有變時), 差不多都要問人點SET.
但亦因為佢的器材, iso夠高光圈亦算大, 都冇乜大炒.
自己認為啦, 專業的攝影師又好, 精明的消費者又好, 應該係因應場合去選擇器材, 唔一定係貴=好的.(我覺得自己雖然唔多識影相, 但都OK係後者{:1_338:})

PP-HK 發表於 2011-9-30 16:16

Nikon而家既鏡頭比較貴, 可能個pr想谷下銷情先咁講, 但唔記得帶腦袋啦。

落雨路 發表於 2011-9-30 23:14

攝影係一種享受..點解要有咁多爭執同嗎戰....

michaelwong 發表於 2011-10-1 10:10

攝影係一種享受..點解要有咁多爭執同嗎戰....
落雨路 發表於 2011-9-30 23:14 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

{:6_193:} {:6_193:} {:6_193:}

globex901 發表於 2011-10-15 22:06

甘都講得出,雖然我係用Nikon

antik0928 發表於 2011-10-21 15:42

攝影係一種享受,但宜家既人太鍾意比較

NICOLE

lemonstar 發表於 2011-10-21 23:11

有d人買靚機靚鏡係人有我有
有d人買靚機靚鏡係覺得身份既像徵
有d人買靚機靚鏡係工作既需要
有d人買靚機靚鏡係為左有得玩
有d人買靚機靚鏡係因為入門機/鏡已經配合唔到自己想output既作品
等等等等...

去到最後, 影左出黎又會想放上網/facebook分享(or show off?) 或被云云批評~
要接受事實而又虛心的學習有多少人做到?
定係永遠做了井底之蛙也不知道
{:6_146:}

Nikon呢段statement, 就有如那群井底之蛙...{:6_148:}

到最後, 講到d相靚唔靚.... 嘩, 又黎PS唔PS大亂鬥
攝影既藝術已經唔存在o係這群人中好耐
個個鬥叻鬥理論鬥...
{:6_186:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: Nikon 說錯話 ~ 近二千名攝影師炮轟 (轉載)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。