angllewave 發表於 2011-9-12 00:11

重造Acrolink 4020 II線和聽後感

話說前幾日身痕, 見有師兄放Acrolink 4020 II, 久聞6n銅的大名但未曾一試, 見價錢合適於是去馬。{:6_134:}

畢竟這條線用了一段日子, 有些接口已經鬆脫, 加上上得76多, 見到師兄們都係整得靚靚仔仔, 到我手上當然執一執去啦, 男人都係看外表嘛。{:6_179:}

織線,灌沙灌炭粉DIY都玩過, 現在仲要少一條芯, 正正常常整一條線就無乜難道可言, 全程只花左個多小時就搞掂了。{:6_174:}

初步聽感, 因為舊線, 所以煲夠, 插上amp和blu-ray即試。

高音, 中音有線條, 分析力夠, 空間感可以接受, 但力量比起我沿用的古河314ag為低, 個人並不建議放在amp上使用, {:6_205:} 用係鐵心心摩改後的650BD後, 以上優點就合哂,以價論線, 當聽cd和sacd時, 弱音好出, 定位清楚, 人聲的延伸頗為不俗, 若果是acid jazz狂好可能好鍾意, 不過聽jpop的低音, 低頻量便是不足夠, 於是俾多條煲夠的exoc 古河金FUSE, 就當堂平衡返!{:6_181:}

現在還在煲緊, 去發掘這條線的潛力, 或者遲點若果有7n版應該借來一試。 多謝觀賞。{:6_162:}

edlsang 發表於 2011-9-12 00:21

Ching good report. !

angllewave 發表於 2011-9-12 00:27

回復 2# edlsang

多謝! {:6_162:}

plnl88 發表於 2011-9-12 00:47

話說前幾日身痕, 見有師兄放Acrolink 4020 II, 久聞6n銅的大名但未曾一試, 見價錢合適於是去馬。...
angllewave 發表於 2011-9-12 00:11 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
咦,4003 + IP2 Rh 可能有得揑喎?{:6_141:}
交換玩下。{:6_190:}

angllewave 發表於 2011-9-12 00:56

回復 4# plnl88

嘿嘿嘿嘿.....嘿嘿嘿~~IP2 Rh我就搵唔到啦, ip classic就搵左條返來~

plnl88 發表於 2011-9-12 01:14

回復plnl88

嘿嘿嘿嘿.....嘿嘿嘿~~IP2 Rh我就搵唔到啦, ip classic就搵左條返來~ ...
angllewave 發表於 2011-9-12 00:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
Classic?銅?

angllewave 發表於 2011-9-12 01:17

回復 6# plnl88

Classic 係鍍銀, 鍍銠我未試過, 唔知會相差幾遠呢? {:6_141:}

plnl88 發表於 2011-9-12 01:22

回復plnl88

Classic 係鍍銀, 鍍銠我未試過, 唔知會相差幾遠呢?
angllewave 發表於 2011-9-12 01:17 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
同條古河銅,點比呀?{:6_162:}

DTS-ES 發表於 2011-9-12 01:28

試下飛FUSE,可能會更好。

鐵心心 發表於 2011-9-12 01:29

終於買左{:1_344:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 重造Acrolink 4020 II線和聽後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。