落雨路 發表於 2011-8-22 23:15

我系新丁,只系色光圈先决,請问只映人同product shoot為主,
Minolta AF 鏡頭邊支岩,同最平$,新 ...
agic 發表於 2011-8-22 22:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

所有 Minolta AF 鏡頭都岩用

連我呢支早期定焦135 2.8都用到

medi 發表於 2011-8-22 23:37

回復 18# agic

以師兄你話影Product為主,要選擇鏡頭,可先要了解你的Product相要放幾大張、咩類型既product、budget幾多等。例如以前我要影食物product,要放成5尺以上海報,我一定會用2千萬像以上Full Frame相機同恆定光圈鏡頭(i.e. 50/1.4, 85/1.4等)。用光圈大的鏡頭只代表相片質素有保證,要放到2千萬像的相片,非靚鏡頭不可。

由於影product都會打燈,一般唔會用太大光圈,如相片只是放在一般雜誌,一枝50/1.4都好夠用。另外,有一枝非常平但好多人遺忘既35-70/F4鏡頭($600左右),都可以買來用。

medi 發表於 2011-8-22 23:42

回復 20# ronaldlaw

Minolta系鏡頭,差不多9成以上鏡頭我都試過同擁有。AF系之中,個人最喜歡 85/1.4G, 80-200/F2.8 G。手動MD系中,我喜歡250RF 同 35-70/F3.6

ronaldlaw 發表於 2011-8-22 23:58

師兄你有無比較過舊既80-200/2.8g同而家好名貴既sony 70-200分別大嗎?

medi 發表於 2011-8-23 00:05

回復 24# ronaldlaw

當然有比較過,最後我都無keep 枝70-200。銳利度一定是70-200優勝,但講到顏色同散景,80-200就會相對柔和而油潤。

ronaldlaw 發表於 2011-8-23 00:14

真係有d想轉會。
A77比7D平50%,又有咁多舊鏡可以揀返黎用,唯一擔心係半透反光技術成熟未!

ronaldlaw 發表於 2011-8-23 00:19

仲有sony機應該係機身內置防震,效果好嗎?用舊鏡可否用到此function ?

medi 發表於 2011-8-23 00:23

回復 26# ronaldlaw

每個品牌都各有優點,問人借來玩下先考慮轉會。平平地,可考慮玩Carl Zeiss Jena 手動鏡,又有另一番風味。遲D再post 一D 手動鏡既snap shot 爛相同大家分享。

medi 發表於 2011-8-23 00:27

回復 27# ronaldlaw

一樣有。不過現在相機ISO表現已經非常好,防震功能又可再幫到下手,室內同夜晚影相真係好好多。不過想影高速運動照,對焦速度與連拍,SONY仲係差幾皮。我自己用緊都係咁話。

hw1723 發表於 2011-8-23 00:35

Carl Zeiss Jena手動鏡好正,我呢個頭像就係以前用40D加mount影的{:1_253:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: $ony 新半透單反

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。