lkljason 發表於 2008-10-19 18:37

好在買之前睇睇姐

諗住買張8gb既sd咭for旅行用,好彩星際有d免費電腦,唔check翻都唔記得部d40只support 4gb既咭
想買class 6既sdhc,不過貴成class 4 3份1價錢,所以最後都係買張東芝class 4 sdhc 4gb咭算勒,盛謂$73

lkljason 發表於 2008-10-19 20:23

岩岩問左朋友,原來8gb都support架!:L :L :L

ahnel 發表於 2008-10-20 11:04

唔緊要, 買多張4gb啦~
大吉利事死咭都冇禁大鑊嘛~ :D

lkljason 發表於 2008-10-20 11:17

原帖由 ahnel 於 2008-10-20 11:04 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
唔緊要, 買多張4gb啦~
大吉利事死咭都冇禁大鑊嘛~ :D

咁都岩既!(唯有咁樣安慰自己啦)

果日買左張新咭跟住入迪迪尼,諗住見張咭夠大咪玩o下raw既format,聽講用raw執相方便d,咪pat pat痕試玩下囉,不過到要sent 比人既時候就知大獲了,要轉翻晒jpg至比到人果o下都幾麻煩,請問你地通常會用咩sw黎執raw d相,同埋用邊個sw轉做jpg會較好呢? (如大批數量要轉既話)

ahnel 發表於 2008-10-20 15:37

用nikon capture係最方便, 可以一batch錦轉~
同埋轉出黎靚d~

lkljason 發表於 2008-10-20 16:36

nikon capture?
呢個sw係咪跟機有架啦?
個sw係咪好大食架?

ahnel 發表於 2008-10-20 17:07

跟機冇嫁, 要另外"買"嫁~
依家出到nx2版, 都幾大食嫁~
4.4版都幾好用, 不過新機d raw就未必開到~
D40 d raw就未試過開唔開到喇~
因為都未試過用D40影raw~ ;P

lkljason 發表於 2008-10-20 17:13

原帖由 ahnel 於 2008-10-20 17:07 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
跟機冇嫁, 要另外"買"嫁~
依家出到nx2版, 都幾大食嫁~
4.4版都幾好用, 不過新機d raw就未必開到~
D40 d raw就未試過開唔開到喇~
因為都未試過用D40影raw~ ;P

你估邊度會有得DL呢?Smilies011 Smilies011 Smilies011

lolopopo 發表於 2008-10-20 20:24

e~~可以成batch轉咁勁Smilies009
可唔可以教下我呀:D
最近我全部都係影raw多XD
頁: [1]
查看完整版本: 好在買之前睇睇姐

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。