ykluk 發表於 2011-7-12 00:49

又有嘢搞!! 黑魂入房!!! (黑麻石 + EVA + 金屬腳釘)

今次嚟個小搞作, 之前睇到maner394兄既分享:
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=77533&from=favorites
睇到有關eva同黑麻石既資料, 上星期六橫掂要落旺角, 就索性搞掂埋佢!! {:6_134:}

首先去弼街南X雲石買2塊同a3x一樣size (6吋 x 7.5吋)既純黑麻石, 連四邊普通車邊, total $82

星期六訂貨, 星期一晚有得拎, 咪睇佢細細塊, 竟然都幾重, 同隻a3x有得fight. 我諗有ching想買大啲都係call車去, 拎住周圍走都幾甘!! {:6_136:}

eva鋪頭買既size通常都1m, 呢塊細啲既(1呎 x 1呎)就唔會有好多厚度揀, 呢塊係6分厚, $35

用界刀切咗4小塊出嚟做黑麻石既腳

本身塊eva有膠紙, 就咁貼上去就得

黑魂完成圖!!

就係咁放o係底, 連埋之前買既釘腳, 成部a3x升高咗

比多個close-up大家睇!!

其實搞呢樣嘢有2個原因: {:6_142:}
1. 加咗釘腳同黑麻石, a3x無咁震, 個低頻亦都無咁散同亂, 始終低頻係adam a3x最弱既一項, 咁搞之後個低頻集中啲實啲, 雖然力度唔會加大, 但係感覺爽咗集中力強咗會覺得低頻好聽咗. {:6_139:}
2. 升高咗部a3x, 個中高頻單元同對耳仔高度貼近, 喇叭位置搞好咗, 效果比換咩線加咩機都嚟得有效同平!!! {:6_158:}

多謝各位ching收看!! {:6_155:}

4pk 發表於 2011-7-12 00:57

ykluk兄,你十一點九搞掂依架先出post{:6_124:}........{:6_199:}

edlsang 發表於 2011-7-12 00:58

best for your tailer make !{:6_193:}

ykluk 發表於 2011-7-12 01:05

ykluk兄,你十一點九搞掂依架先出post........
4pk 發表於 2011-7-12 00:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

4pk兄, 你使唔使咁眼利先...{:6_147:}
拎返起部a3x, 落返啲釘又煩, 慢慢嚟唔急嘛, 影完相太黑執返光都要時間架!! {:6_174:}

4pk 發表於 2011-7-12 01:11

{:6_174:}又糸堝。。。。。。{:6_193:}

葵若葉 發表於 2011-7-12 08:53

我又無諗過用eva升高個喇叭咊,咁又學到野{:6_142:}

ccwoliver 發表於 2011-7-12 08:57

{:6_193:}有意思的改善

ykluk 發表於 2011-7-12 09:21

我又無諗過用eva升高個喇叭咊,咁又學到野
葵若葉 發表於 2011-7-12 08:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔樣衰又唔貴既方法, 最重要係唔會影響音色, 正!! {:6_193:}

pinkspider 發表於 2011-7-12 09:45

Ching 果然快手, 前日買完, 今日已經完成+Report {:1_351:}

葵若葉 發表於 2011-7-12 09:52

塊雲石我買左,但唔夠高,等呢個月尾去褔田走一轉先,先再攪{:6_175:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 又有嘢搞!! 黑魂入房!!! (黑麻石 + EVA + 金屬腳釘)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。