ykluk 發表於 2011-7-2 01:58

再嚟diy第二線 (Denko 20a 1.8mm power cord)

本來應承9爺焊條oyaide pa-02, 不過今日陪咗老闆一日, 又夜又累都係咪搞住...{:6_129:} 費時燒到自己...
經過上次第一擊既viablue x-25, 衰咗喺個mk頭之下, 為咗克服佢, 買咗條好平既denko藍色線(1.8mm, 話有20a喎...$7/呎)做習作!!

先開皮, 乜都無, 得3條線同一條白色既唔知乜

今次聽king sir講, 度返好啲長短嚟cut

又係king sir同9爺教落, 拎晒啲腳出嚟入線先

真係易入好多, 當然呢條線完全唔硬啦

包返熱縮膠, 穿網同合返個mk蓋完全無問題

搞掂個頭, 之後整尾, 用瑞士尾頭Schurter 4781 IEC Plug, 都係實習一部分

睇住king sir個post嚟整, 都好容易

最後梗係試吓先, 唔好電死自己, 又唔好燒壞部電腦

完成圖, 個網o個淘寶買, 原來都幾樣衰, 不過平嘢就算

全程唔使2個鐘, 今次快好多, 又多咗經驗值!! {:6_193:}
多謝收睇!!! {:6_162:}

ricoy288 發表於 2011-7-2 02:16

not bad wow......

fshair 發表於 2011-7-2 02:16

Good job ar ching

rlwk2009 發表於 2011-7-2 08:01

整多幾條就越整越快嫁啦{:6_174:}

ykluk 發表於 2011-7-2 08:39

整多幾條就越整越快嫁啦
rlwk2009 發表於 2011-7-2 08:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係呀,我宜家毒緊我啲friend,已經有人話想我幫佢整喇!{:6_174:}

葵若葉 發表於 2011-7-2 08:53

師享輪到你放毒{:6_236:}

ykluk 發表於 2011-7-2 09:10

師享輪到你放毒
葵若葉 發表於 2011-7-2 08:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係呀!{:6_222:}
你上次提過"灌沙"呢2個字,我都心郁想玩吓整吓㗎!{:6_158:}
不過慢慢等,仲有好多嘢等住搞!{:6_136:}

KING 發表於 2011-7-2 09:16

ykluk兄!整得唔錯!好大進步,開線開得準左,銅線亦冇外露!
但唯一缺點就係你冇落番兩塊白色膠片,條線虛位太多,
要用返兩塊白膠片夾住條線,而家你祇靠3粒鑼絲仔黎扣住條線咋!
唔夠力呀!好易鬆番出黎,咁就好危險,安全最緊要加番兩塊白膠片入去啦!
你先度岩線身闊度,用cut鉗cut細少少塊片,因外皮有彈力既,用少少力迫入去就岩哂位!
又唔好cut得太多喎,太多落左等於冇用!

KING 發表於 2011-7-2 09:22

我係講緊呢個位!

虛位太多!

cut少少就夠呀啦!u see!

你條線點都粗唔過呢條呀?

KING 發表於 2011-7-2 09:32

另外iec尾位開皮露銅線可以多番d都得,見你粒鑼絲好似夾得好少銅線咁,
你可以長過粒鑼絲位都得呀,因你條線係多芯線黎,
粒鑼絲一壓落去銅線就會散開既,長過粒鑼絲接觸都點會好d!
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 再嚟diy第二線 (Denko 20a 1.8mm power cord)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。