rukawa20001 發表於 2011-6-29 15:44

Canon len or Sigma len

我係新手一名,已決定買cannon 600d , 因burget 有限得3K,主要影bb 同一家人出街映下相,咁鏡頭 choose Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OSor Canon EFS 55-250 f 4-5.6IS lens 鏡頭 + Canon EF 50mm f1.8 II 鏡頭 .

mike384 發表於 2011-6-29 16:13

我見你兩個組合都有遠攝, 請問你有冇咩特別原因要用遠攝呢?
一般黎講, 屋企人行行企企wide d會好用d, sigma 18-200係平, 不過質素真係麻麻, 唔多建議.
如果冇乜budget又唔係特別鍾情於遠攝的話, 不如18-55 再加支定焦啦,50 f1.8自然係平, 35 f2都好好的, 用係600d度會更適合平時影呢影路的, 但就會貴返d啦.

rukawa20001 發表於 2011-6-29 16:17

回復 2# mike384
因諗住一鏡走天涯,所以choose 呢兩支,見好多ching 話kit 鏡唔好

mike384 發表於 2011-6-29 16:24

如果kit鏡你都嫌唔好的話, 呢支sigma 18-200實在唔好得去邊, 55-250係canon最平的一支遠攝, 質素唔算太差, 但唔係好wor.
另外sigma配canon的話小心走焦.
我唔知你有冇攝影的習慣, 即使dc都好, 你平時會唔會係米都zoom到有咁遠得咁遠影??
一般人啦, 冇wide會唔方便, 你第二個方案個人唔多建議.

rukawa20001 發表於 2011-6-29 16:34

回復 4# mike384
我只係第一次買單反,咁ching 有乜好介紹?

導演 發表於 2011-6-29 16:43

600d 18-55kit + 55-250IS + 50.8, the best buy!

mike384 發表於 2011-6-29 16:44

小弟亦都唔係咩老手, 買了幾年, 亂影一通的.
牌子上冇乜介紹, 一般跟身邊的親友買同一隻牌子會好D, 多個照應啦.
咁樣大慨唔係CANON就係NIKON~~~
鏡頭呢D, 你影下影下有要求就會買/換新的, 好自然.
你對焦距呢樣野好似唔多清楚咁, 實際借部相機試下你就明.

ronaldlaw 發表於 2011-6-29 20:33

600d 18-55kit + 55-250IS + 50.8, the best buy!
導演 發表於 2011-6-29 16:43 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

This combination is the best !

denchow 發表於 2011-6-29 23:10

要有一支定焦好D。

rukawa20001 發表於 2011-6-30 11:54

回復 9# denchow

有朋友推介我買sigma 17-70 dc os hsm ,話可以一鏡影晒人像,旅行都方便,ching 有冇用過呢支鏡呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: Canon len or Sigma len

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。