hosimon2006 發表於 2011-6-27 18:54

點解唔考慮sigma 70-200 2.8...
又有大光圈..
又有防震..
200mm唔夠遠又可以加2X

小瑟 發表於 2011-6-27 23:48

色馬聽講色水好似有問題喎, 會嗎??

PP-HK 發表於 2011-6-27 23:59

色馬聽講色水好似有問題喎, 會嗎??
小瑟 發表於 2011-6-27 23:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

sigma我用過一段日子, 發色係帶黃些少, 你冷靜完諗下小小白啦。

小瑟 發表於 2011-6-28 10:06

泠靜完了...我最後都係選擇平平地算了!!!!

rlwk2009 發表於 2011-6-28 22:30

泠靜完了...我最後都係選擇平平地算了!!!!
小瑟 發表於 2011-6-28 10:06 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果會拍片可能C記會好D,T記拍片聽講話摩打聲都幾大{:6_177:}

toro88 發表於 2011-6-29 17:45

兩支比就一定canon~ 不過70-300有支新既L 白鏡可以考慮下~

beebee912 發表於 2011-6-30 03:52

小小白is或者小小白no is啦,佢地都有粒canon螢石,一粒螢石等於3塊防色差鏡,所以可以做到咁handy,而且保值ma,同埋tele f4.0已經好足夠,如果有時確保景深深d,好多時都要收到f8或者f11先得.........

小瑟 發表於 2011-6-30 13:39

我最後.....都係買左龍仔.......都未有時間開來睇....你地一面倒撐C記........我好有入錯貨既FEEL!!!

小瑟 發表於 2011-6-30 13:46

不過尋日買枝鏡時有個得著, 話說上一次係旺角某大公司買鏡, SALES大叔比我睇左一枝"新"既A005, 咁我都係例睇下D鏡片有冇塵之類, 一向上搵燈一望, 嘩, 好多好多細點點既, 我就問, 好多點喎, 大叔就話"係咁架啦, 呢枝鏡出哂名多點, 全部人都係咁講架啦", 因為我好小浦其他攝影 FORUM, 就信以為真, 不過都係叫左佢囉多枝出黎, 點知囉完另一枝仲衰, 有一粒明顯大點...咁我就話不如囉返之前果枝啦...........

不過最後比錢果一殺那(真係卡都囉埋出黎架勒), 同行既朋友就問我, 其實佢有朋友相熟, 反正枝鏡又唔急, 點解唔搵佢朋友, 所以最後急停冇比錢走人勒..........尋日終於搵左相熟朋友, 尋日一試鏡, 又係向上搵燈照, E...E......一粒塵都冇既, 之後唔洗我講啦.

真係估唔到原來會係咁既, 真係好彩冇比錢!!!!

mike384 發表於 2011-6-30 13:51

塵呢樣野遲早會入, 我唔太介意.
不過你講到個支勁多...
其實我唔係撐c記, 只係攞支小小白同t記的70-300比, 點都係小小白贏架喇...價錢都差成倍.
貴鏡頭有佢的利點, 但唔代表平野冇好, 最緊要係影相姐!!
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 要買 TELE鏡影個女, 呢二枝點選好呢??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。