ykluk 發表於 2011-6-23 00:27

終於都diy第一線 - ViaBlue X-25

又睇又問又搞又吹, 終於都做人生第一條diy線, 本來去ssp高x買料o個陣係諗住做條oyaide 2.0 (驚2.6超硬). 去到高x老闆勁推呢條德國製既viablue x-25, 佢話無2.0咁硬, 而且我又記得king sir同9爺都推過呢條線, 橫掂價錢又唔係差好遠, show黑卡又有得平10皮(都要!%)/呎), 結果就決定呢條喇. 買埋wattgate冷凍尾頭同紅色mk醫院英式插頭(又係無ms英式插頭, 賣晒!), 再加埋熱縮膠同網(我知好多ching都話落網無咁好, 不過貪靚, 況且如果真係好差咪拆咗佢), 就開波喇. {:6_165:}

工欲善其事, 必先利其器, 架生都預埋一大堆, 仲有個熱風鎗無影到.

今次既主角, viablue x-25 5呎+wattgate冷凍尾頭+紅色mk醫院英式插頭.

入網, 開第一層皮.

開第二皮, 見到線喇.

入熱縮膠.

插落wattgate冷凍尾頭, 難度唔高, 不過第一次搞, 到呢個工序都差唔多一個鐘.

唉...呢個mk頭, 見到都驚...白色塊膠唔要.

同樣咁開線, 不過銀色網就要卷埋, 連黃綠色一齊入

睇到呢度好似好輕鬆咁, 其實已經過咗兩個幾鐘, 以為搞掂, 但大家留意下我開第一層皮唔夠多, 結果太粗, 個mk蓋入唔返落去...最後都係放棄...

搵日去高x買個wattgate 5266i 冷凍美式插頭, 仲比老闆笑我連viablue都入唔到mk頭...美頭當然係容易好多好多啦.

搞咁耐, 終於完成!

最緊要梗係要check check佢, 唔係燒機就大鑊...

其實搞咁多嘢都係為咗做條pc比佢...mts-6...

雖然過程都唔容易, 不過幾好玩, 而且插咗條viablue比mts-6之後, 我個a3x o的低頻多咗力同多咗勁, 同埋分析好咗清晰咗, 不過等run-in再睇吓佢點先. 高x老闆就話viablue用o係tv最明顯, 不過我部philips 22" mon宜家都用緊Ortofon 3900 Silver, 得閒先換嚟試. {:6_143:}

各位ching大佬, 交咗功課比大家睇喇(尤其是king sir同9爺, 仲有jt24兄), 多謝觀賞及歡迎指教!! {:6_155:}

臭鼬鼠 發表於 2011-6-23 00:41

{:1_344:}好手功、搞到我心郁郁添

edlsang 發表於 2011-6-23 00:50

Ching 圖文並某.........{:6_193:}

fshair 發表於 2011-6-23 00:54

非常好,恭喜恭喜

lego_cyris 發表於 2011-6-23 01:01

正,又學到野 {:6_193:}

ykluk 發表於 2011-6-23 02:36

好手功、搞到我心郁郁添
臭鼬鼠 發表於 2011-6-23 00:41 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

手功好就唔會入唔到個mk頭啦, ching唔好笑我喇...{:6_156:}
等我得閒o的, 搵o的再幼身o的既pc, 當做實習搞埋個mk頭比部電腦用都好! {:6_229:}

minimoai 發表於 2011-6-23 08:25

Ching, 黑色wattgate冷凍尾頭幾錢呀?

KING 發表於 2011-6-23 09:10

整得好企理!

ykluk 發表於 2011-6-23 09:10

Ching, 黑色wattgate冷凍尾頭幾錢呀?
minimoai 發表於 2011-6-23 08:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

尾頭320i - !(*
美插5266I - !(%

KING 發表於 2011-6-23 09:16

但你呢條線係比拖板用?
行單唔夠力水個喎!
同埋比拖板用會唔會冷聲左呢?你仲落埋網添!
我覺得行單比訊源用最好。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 終於都diy第一線 - ViaBlue X-25

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。