memphis 發表於 2011-6-21 02:09

香港寬頻

小弟個HKBN上星期突然拎唔到IP (0.0.0.0), 但因為去旅行關係, 20/6 10pm 先有c-fu上黎整, 佢上到黎唔知整左啲乜, 用佢部IBM又login, 又ping, 又打電話, 搞左15-20mins 最後話我條線鬆左, 仲比多條線我話做 spare, 由於佢都幾有禮貌所以無追問佢, 佢走左之後一路都上到網, 但到左 21/6 1am 左右又突然上唔到網, release 左 ip 就 renew 唔返, 而家用緊 iphone 上網, 之前一路用 HKBN 兩三年都無呢D問題, 都唔知係咪 HKBN 既 IP 開始唔夠派, 所以咁..! 可能個 c-fu 上黎就叫上面比個 IP 我止咳, 等佢可以走..................

七彩小生 發表於 2011-6-21 06:07

聽你口敏已知是IT人.{:6_230:}

我估不是IP唔夠派掛, 你下次叫佢轉別的port位.

memphis 發表於 2011-6-21 12:49

回復 2# 七彩小生

好!尋日見佢搞完就上到所以無乜要求..

CMNg 發表於 2011-6-21 13:16

回復 3# memphis

Ching,

條寬頻是直接連到WiFi或者是PC. 如果是WiFi, 我都遇過.

memphis 發表於 2011-6-21 21:22

回復 4# CMNg

直線黎架, 好多意, 個c-fu黎到唔知整左乜又OK返, 而家佢去轉port 位..

747-300 發表於 2011-7-5 21:06

回復CMNg

直線黎架, 好多意, 個c-fu黎到唔知整左乜又OK返, 而家佢去轉port 位.. ...
memphis 發表於 2011-6-21 21:22 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我都試過呀!!! 上上吓,上唔到網, 不過我關咗機30分鐘再開返,又可以.
    有一次,又上唔到網,不過哩次要幾二日開機先上到網, 我都唔知點解!

memphis 發表於 2011-7-6 02:35

回復 6# 747-300

個師傅話個機樓個插插得唔好喎, 換左就OK

747-300 發表於 2011-7-6 21:54

回復747-300

個師傅話個機樓個插插得唔好喎, 換左就OK
memphis 發表於 2011-7-6 02:35 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

哦~ 明白,thanks!!
頁: [1]
查看完整版本: 香港寬頻

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。