lut 發表於 2012-6-30 14:35

回復 126# thxdts

BDMV掛字幕都唔難, 請看下面條link{:6_190:}

OPPO-93,95/CA-651,751 BDP外掛字幕攻略

lut 發表於 2012-6-30 14:37

不過如果已經有碟, 又何需備份呢{:6_180:}

thxdts 發表於 2012-7-1 00:22

回復 131# lut

lut c兄   睇完我都唔明唔識整,,,,我是張BD諜轉mkv再外掛字幕down grade咗{:6_203:}   不過我都很想學識﹔我的BD雷霆戰海盒裝. 冇中文...無奈{:6_156:} 請指教{:6_229:}

lut 發表於 2012-7-1 00:46

回復 133# thxdts

你講BD碟掛字幕?

thxdts 發表於 2012-7-1 02:53

{:6_229:} 回復 134# lut

hi c兄我是用N3 Media Player去放的, 字幕放在BDMV那裡,,我已用過你方法,(第一層)Ironman "folder" ---> (第二層)Ironman "folder" + Ironman.srt ---> (第三層) BDMV + Certificate "folders"
咁一按"第二層"Ironman folder, 就會直play有外掛字幕套戲
(都放不到字幕 ..暈眩){:6_229:}   我下載過BDMV內裹菜單原本冇中文字的..去放電影是按字幕制又可以有中文字幕....我想是美版的..但高手放中文字內的..但BDMV內的Folder內又看不到字幕檔....{:6_193:} 請教高手

lut 發表於 2012-7-1 11:37

回復 135# thxdts

哦,sorry…小弟提供嘅方法只係俾OPPO同劍橋用,N3我一年前賣咗,嗰陣未可以BDMV掛字幕,而家有冇新firmware可以得就唔知啦

你講嗰啲係BDMV加DIY字幕,要用rip碟軟件加字幕,我唔識…我用N3嗰陣會用TSmuxer轉佢做TS檔,然後加字幕再封番佢做BDMV,不過會冇哂menu,又幾煩{:6_123:}

l06300204 發表於 2012-7-2 00:56

唔洗諗 一定係ISO

thxdts 發表於 2012-7-4 22:48

c兄 請問OPPO同劍橋播放機,,畫汁同軟件ok嗎,,幾$入手呀?請指教{:6_193:}

lut 發表於 2012-7-5 00:26

c兄 請問OPPO同劍橋播放機,,畫汁同軟件ok嗎,,幾$入手呀?請指教
thxdts 發表於 2012-7-4 22:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果唔講口味, 淨講media player功能, OPPO會全面啲, 針對播放BDMV同BD ISO, 無論2D同3D, 質素都無話可說

OPPO-93 四千頭
OPPO-95 九千中
{:6_190:}

circleli 發表於 2012-7-8 17:33

我都係支持ISO
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17
查看完整版本: 各位喜歡用 ISO 定係BDMV 備份你地心愛的BLUE-RAY?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。