4pk 發表於 2011-6-4 23:59

回復 59# ysl

我去其他科林梯,尼支野好似好難有貨甘既{:6_141:}

michaelwong 發表於 2011-6-5 02:13

回復 50# 4pk

{:6_195:} 恭喜師兄加入nikon大家庭{:6_196:} , 如室內用多買35mm 1.8好d, 50mm用在dx機變成75mm, 室內距離要大好多, 不過第時升上fx機都可用回!

michaelwong 發表於 2011-6-5 02:16

回復 60# ysl

師兄, 用機頂燈射向天花反射來, 會唔會好d呢?{:6_141:}

mike384 發表於 2011-6-5 19:35

我斗膽代y兄答下,閃燈對眼睛未完全發育的初生嬰兒真係有害的,當然有幾傷係睇個人,弱化了的光係未必有事,但我就唔鼓勵你去搏。

另外,機頂燈=內閃?內閃角度已定,可以如何打上天花?

回復ysl

師兄, 用機頂燈射向天花反射來, 會唔會好d呢?
michaelwong 發表於 2011-6-5 02:16 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

REAC 發表於 2011-6-5 20:36

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

michaelwong 發表於 2011-6-5 23:13

回復 64# mike384

師兄誤會了, 我是指外置閃燈, 不是機內置閃燈. 而且外閃可以飛燈, 遠離bb視線, 不過只是想法未必可行.

4pk 發表於 2011-6-6 02:47

多謝ching意見,閃燈都末用住,我發現有個功能向effects度,高色調向室內(唔開閃燈),off哂成屋d燈,剩開TV,影出黎間屋好似朝早坩清,{:6_139:}
今日同大少爺影左好多生活照,岩岩梯完{:6_128:}簡直唔相信d相坩清{:6_178:}聽日再影{:6_143:}

另外想問下各ching,說明書話換鏡要off左個VR,點解既{:6_141:}

vchai 發表於 2011-6-6 12:46

{:6_195:} 終於買咗啦!換鏡要 off 左個 VR ?我未試過咁做,淨係 off 左個 body 咋。

michaelwong 發表於 2011-6-6 13:02

終於買咗啦!換鏡要 off 左個 VR ?我未試過咁做,淨係 off 左個 body 咋。 ...
vchai 發表於 2011-6-6 12:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我連body都唔off!{:6_174:}

4pk 發表於 2011-6-7 20:52

回復 68# vchai

系呀D5100岩我D!.....說明書建議off VR先換但無解釋{:6_141:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: 買Nikon D5100 + kit 鏡

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。