Pooh 發表於 2011-5-24 12:40

回復 10# rlwk2009

多謝師兄指教。有無試過 釘腳 -> 黑麻 -> EVA 呢?

kayin008 發表於 2011-5-24 12:42

回復kayin008

好都想知個分別,所以開呢個Post。師兄用緊咩墊材呢?
Pooh 發表於 2011-5-24 12:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

現在咩都冇用...但...想買塊石試下...

rlwk2009 發表於 2011-5-24 12:45

回復rlwk2009

多謝師兄指教。有無試過 釘腳 -> 黑麻 -> EVA 呢?
Pooh 發表於 2011-5-24 12:40 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有試過,黑麻加EVA再加釘腳就太過乾淨效果唔係太好,我自己就覺得黑麻加EVA以經足夠{:6_182:}

maner394 發表於 2011-5-24 12:46

膠腳+EVA 墊 以經足夠{:6_182:}

Pooh 發表於 2011-5-24 12:56

回復 14# maner394

Maner兄,請問淨用膠腳加EVA墊會有邊方面的改善呢? 聲音會變濁嗎?

raymond430 發表於 2011-5-24 13:09

點解無原裝膠腳+黑麻石{:6_126:}

Pooh 發表於 2011-5-24 13:27

回復 16# raymond430

加返啦, 加返啦。有師兄講過因為黑麻石同地面都唔係絕對平坦,所以黑麻石同地面之間都要加墊材,否則兩個接觸面好易有噪面產生。

blindfaith3by8 發表於 2011-5-24 13:47

Subdude HD,不過對我呢啲窮鬼來講,真係有點貴 x 2 ....{:6_244:}
但又好想知normal EVA 同佢有咩吾同...... x_x diy 都吾洗1/5價錢....

Szelong 發表於 2011-5-24 14:12

Subdude HD,不過對我呢啲窮鬼來講,真係有點貴 x 2 ....
但又好想知normal EVA 同佢有咩吾同.... ...
blindfaith3by8 發表於 2011-5-24 13:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我覺得冇分別, 找d 硬身d既應該一樣.

狐滴hp2210 發表於 2011-5-24 14:13

點解無3M膠腳{:6_141:}
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: Subwoofer 墊材的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。