terryc 發表於 2012-1-3 13:12

你送間多倫多大宅俾我先講...我喺呢邊係屬於低收入嘅一群, 冇資格住大屋.

不論係玩AV定係Hi ...
MSZ 發表於 2012-1-3 12:54 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

家庭同個人環境都排硬第一位,但在大屋內玩NS系列可以差少少,要上FX系列先夠量感{:6_174:}

garywsyu 發表於 2012-1-3 13:12

回復 119# MSZ

Bingo,,,,,絕對同意,環境對音響特性至為重要.有經驗曾經在一房間地下放下一對小型USHER bookself用陳年Pioneer AV receiver推,由於環境很靜,但d聲音真是靚得很.....非常音樂味,泛音陣陣x面而來. 有時器材千萬,音室難求.

siukit_siuhan 發表於 2012-1-3 15:34

嘩, 師兄你地傾得咁開心~!! 冇錯, 初接觸山葉的我, 真是給我很多驚喜~!! 我沒有師兄們那麼好福氣, 經常聽到一些不同特性的喇叭, 我只能說句這樣的價錢, 聲音的表現, vintage的外型, 絕對是性價比高的一群~!! 拍埋現在的器材, 表現絕對唔out~!! 可能有人說個紙盤低音會否不夠快, 我又只能說句, 沒有喇叭是全能的, 現時喜歡她的優點蓋過其不足之處就是了, 亦相信terry兄的新歡比我的更全面, 對吧~!? 哈哈~!!

另本想自行來個天朗對山葉pk戰, 可以在這但今早送走對focal後即場比試, 但當我播著Eagels的名作時, 不知怎的突然間沒有聲, 起初以為對山葉出事, 後尾看看部mc240的膽為何不著了, 現在初步發現mc240內裡的fuse斷了 (即是燒了對不~!?{:6_203:}), 唯有得閒出去配個條fuse, 千萬不要部機有事, 一來維修一定唔平, 另部機幾隻牛真的很重很重...

就是以上的機緣巧合造就了美日合作, 老麥c20膽前級 + 山葉B4後級, 想不到B4原來咁好力水, 仲大力過MC240, 播hotel california之段的一浸浸低頻番晒嚟, 樂器聲亦很分明, 空間感亦強烈, 唯獨是略嫌某d位拮了少少, 相信是線材關係, 只用普通不很粗的cable(銅), 都是那句, 都是有空出去找些好的再try try~!!

至於我想有興趣的師兄,除聽歌一環節外, 睇戲的表現都想好奇下, 詳細的comment留待稍後再報告~!! 日後還很多問題再請教師兄們,謝謝~!!

臨送走816V前來個合照 (想澄清一點, 我不是對816V有任何不滿, 或者未清楚就放, 只是地方細, 需要一出一入為大原則~!!)
http://i794.photobucket.com/albums/yy221/sk14324/my%20hifi%20home/My%20HiFi%20and%20AV%20system%20updated/P1030399.jpg

就是因緣際會下, 讓本想放出去及買入不需2K的的B2後級有番新的機會~!! (不要有大件事MC240, 因是我很喜歡的後級~!!濃郁有力水也)
http://i794.photobucket.com/albums/yy221/sk14324/my%20hifi%20home/My%20HiFi%20and%20AV%20system%20updated/P1030401.jpg

謝謝各位師兄賜教~!!{:6_237:}

terryc 發表於 2012-1-3 17:42

我地唔好意思就真,又騎劫左師兄你個post來吹水{:6_122:}

但原來師兄你對「舊愛」都幾高大呀~
「某d位拮了少少」……想問師兄聽緊邊個version的hotel california{:6_141:}
會唔會係個聆聽佢離唔足夠,試下調節下個中、高音掣!睇下會唔會舒服D~

期待師兄日後的report!{:6_190:}

MSZ 發表於 2012-1-3 19:19

部山葉B-4睇落真係好正...師兄真係好彩, 2k野就執到部狀態咁fit嘅B-4番嚟.{:6_149:}

terryc 發表於 2012-1-3 22:58

部山葉B-4睇落真係好正...師兄真係好彩, 2k野就執到部狀態咁fit嘅B-4番嚟. ...
MSZ 發表於 2012-1-3 19:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

係wor大師兄!這位對山葉充滿信心的樓主運仔確係幾好{:6_193:}
    而身為山葉粉絲的我,只係聽過A-S2000同C2X ,樓主的前後級我只見過相片only{:6_140:}

MSZ 發表於 2012-1-4 06:06

係wor大師兄!這位對山葉充滿信心的樓主運仔確係幾好
    而身為山葉粉絲的我,只係聽過A- ...
terryc 發表於 2012-1-3 22:58 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

B-4我都冇聽過(70年代嘅機除咗部份Marantz之外我真係未見識過...{:6_123:})不過睇用料就非常勁揪. 兩隻牛再加四個大水塘, 仲可以開A-class mode... {:6_128:}

siukit_siuhan 發表於 2012-1-4 20:28

MSZ兄, B4其實以此價位我覺得抵玩,但外表雖新浄,其實不知內裡狀態, 可能今日聽仲好地地, 但第日或者一邊電容乾溏也可以, 玩舊器材特別是amp就有這個風險(不過講真舊時的器材真是足料非常), 除非自己識得基本電子...

另terry兄, 你聽過c2x覺得如何~?! 因c4給我的印象好好, 控制力及聲底都不俗, 又有得駁phono (它內裡的mc/mm放大絕不是現在的amp可比, 可能舊時仍以黑膠為主, 部c4都壞過, 又是電容問題), 想試下其大哥c2a或c2x的味道~!!

最後我的mc240換了fuse後可正常運作, 原本昨日放工後了德發3樓找大朱, 預了被他斬一獲, 誰叫他這類最多這些配件, 但問他後竟好好人答我這裡合240用的fuse他賣的不是最好, 叫我往隔離賣埋茶葉的老板娘, 她很健談, 還介紹我不同的舊美國fuse, 說又好聲又可調聲又安全, 結果我入了3支分別是3.2A慢燒, 一支3A快燒, 一支3A慢燒, 只是共$100, 回家後試, 果然唔同聲, 一支D聲幼線條, 一支D聲較粗線條, 另一支則較爽, 全部也是美國出品(NOS的), 但你話係咪靚聲D~!? 我答唔倒你, 我只要安全就是了, 謝謝~!!

PS師兄們唔駛唔好意思, 熱鬧D更好~~!!

terryc 發表於 2012-1-4 22:50

回復 128# siukit_siuhan

我可以講,茌幾千元的前级中,正常的C2X聽黑膠o個種感覺同背景「静」到{:6_193:} 我估計,無15K的前级或以上的都跟唔上!但駁上CDP我覺得太清,無金仔甜潤的感覺!可能部CDP都係淡口的種類啦~{:6_180:}

MSZ 發表於 2012-1-5 05:48

MSZ兄, B4其實以此價位我覺得抵玩,但外表雖新浄,其實不知內裡狀態, 可能今日聽仲好地地, 但第日或者一邊 ...
siukit_siuhan 發表於 2012-1-4 20:28 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄, 兩K港紙就真係唔可以投訴喇...我喺加拿大呢邊如果要買M-4(B-4海外版, 不過得一隻牛)恐怕都要3倍價錢.{:6_123:}

如果你部機第日有乜問題搵人翻新咪得囉, 好似呢部咁樣:

http://www.auduo-1.com/trivia/repair/Yamaha/B4/B4.html
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 窮人器材無限loop之新前後級(update at P.54, 55 @03-04.11.2013)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。