Kyo-Mok 發表於 2011-5-4 22:05

發現假貨電容...

建議樓主影張相, 內容係一粒未焊上板既SilmicII

Kyo-Mok 發表於 2011-5-4 22:10

再細睇d假電容既外皮既做工, 只係山寨級別.

WM874x音色偏冷, LPF用86x0未必好聲. 可試OP275G、OPA604/2604

irc163 發表於 2011-5-4 22:40

回復irc163

美版Elna Slimic II係啡底白字,效果同日版一樣冇分別,係DXXXKEY有得賣,我自己部SC-LX7 ...
h0200231 發表於 2011-5-4 19:44 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

看电容套皮应该问题很大,顶部都翘起来了。另外电容的生产日期是0818,这个时间生产的Slimic II早已经不是棕底白字的套皮了。

h0200231 發表於 2011-5-4 23:44

回復 13# irc163

我果D Slimic II都係啡底白字,係DXXXKEY買番黎,呢間野唔會賣假野的

chinkc 發表於 2011-5-5 00:42

chng.....you are great!!!

pariswong 發表於 2011-5-5 02:45

回復pariswong

LX71/71/81/82 份後級係完全一樣架
yuppi 發表於 2011-5-4 09:54 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

LX 71 / 72 / 82 / 81, power輸出有分別, 我估同份Ice power 有關, 手上無 LX 81 / 82 機比較 .{:1_260:}

pariswong 發表於 2011-5-5 02:57

回復pariswong

講到AD8620,我係油麻地買果D係黑白間,同你果D外觀唔係太相同,另外係音X發X網上見到 ...
h0200231 發表於 2011-5-4 19:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我手頭上D 8620ARZ 係起 farnell 訂, franell 訂貨應該無問題, 三年前起 AD 出過 8620ARZ + 8620BRZ 唔同時期D印字都有分別, 問題不大, 但千期唔好起大陸訂, 小量仲平過訂大量價死味{:1_260:}

pariswong 發表於 2011-5-5 03:19

至於機上SilmicII係改機C.hing 比我, 真假就真係不能確定, 而家聽落唔覺有問題, 唔想再搞, 好大工程. 除非我換 82 番來另計{:1_339:}

換OPA 當初只考慮 8599 or 8620, 兩粒以前用過, 自已覺得聲低8620比較好.
但8620有一過大問題, 行電上限行 12V, 再上即燒, 今鋪比我博到, 唔洗浪費咗四粒8620{:1_338:}

氣浮線............心兄, 留比你介紹啦{:1_264:}

yuppi 發表於 2011-5-5 07:28

LX 71 / 72 / 82 / 81, power輸出有分別, 我估同份Ice power 有關, 手上無 LX 81 / 82 機比較 .{:1_26 ...
pariswong 發表於 2011-5-5 02:45 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我有 LX71/81 維修手冊, 份 Ice power 零件完全相同{:1_333:}

irc163 發表於 2011-5-5 10:22

回復 14# h0200231

是否正货可以看两点:

1. 正货的Silmic II电容的引线是OFC无氧铜的,你剪下一点点引线,然后看电容上的引线的截面中心,应该是有比较明显的金黄色(铜的颜色),如果没有,那肯定是假货。
2. 看电容顶端的套皮。应该是一个很标准的圆形并且边缘没有翘起的现象,如果不是,肯定是假货。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Pionner SC-LX71 再度升仙.

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。