happypanda1666 發表於 2011-4-16 13:23

我的入門AV(Yamaha + Monitor Audio + Mirage)小小分享

原本只係諗住趁搬屋換咗對Surround speakers, 跟住上黎76做功課後,結果差少少就全部機連cable都換晒,今年Quota已經用盡啦!呢度既毒性實在太恐怖,仲勁過我之前去玩相機時d網!

現時裝備如下,請各Ching高手比d意見我有咩可以改進,不過最好唔好叫我加power Amp 或影音分家之類咁啦,我銀行戶口見底啦{:1_260:}

TV: Sony 42" (舊的)
AMP: Yamaha 2067
BDP: Marantz UD 5005
DVD: Denon DVD 2910 (舊的)
Media Player: XStreamer (舊的)
FS: Monitor Audio RX1
CTR: Monitor Audio BX Centre
Surround + Presence: Mirage Nano Prestige
Sub: Velodyne SPL 800i (AQ Sub3)

加相:(23/4/2010)

大合照

睇緊宇多田光Unplugged Live,開DSP真係好似現場一樣

原本想買Sunfire,點知買咗呢隻,不過都幾好爆的

Mirage Nano 細細隻都okay,唔想咁大舊野係牆上面咁大壓迫感呀

部Woofer都加咗d補品

有時可以用呢部聽下收音,部AMP用公共天線接收唔度d電台

minimoai 發表於 2011-4-16 13:41

好整齊!! {:6_193:} ... 不過比我會買著一對 Mirage Nano Prestige.... 試過可以決定再多對係Mirage Nano Prestige 或 OS3

仲有十仔可以試下加塊黑麻石 ... d聲會solid D {:6_222:}

reallyfatboy 發表於 2011-4-16 14:01

好整齊!!x2{:6_193:}

但咁仲係入門{:6_141:}

fm31331 發表於 2011-4-16 14:22

我覺得司兄下一樣要換!{:6_182:}就換電視啦!換大D!(因為我都一樣等換!){:6_203:}

fokfok 發表於 2011-4-16 15:34

我諗唔係入門咁簡單.....
{:6_178:}

wonghoiwan 發表於 2011-4-16 16:17

2067既DSP真係好正....{:6_237:}

philippe 發表於 2011-4-16 16:42

簡潔好正{:1_328:}

sanlamsan 發表於 2011-4-16 17:47

將對前置拉闊D距離(最好有6呎闊),甚至用腳架!
如果用唔到腳架就加番D釘腳la!
相信拉闊左距離,空間感同包圍感會好好多!

happypanda1666 發表於 2011-4-16 19:43

入門AV小小分享

將對前置拉闊D距離(最好有6呎闊),甚至用腳架!
如果用唔到腳架就加番D釘腳la!
相信拉闊左距離,空間感同包圍感會好好多!

不過又話presence要距離front 0.5m-1m, 咁就得邊樣好呀?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

chhanthony 發表於 2011-4-16 21:35

好正!不過我同呢sanlamsan 兄所講,將對前置放開啲,相信效果會更好
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 我的入門AV(Yamaha + Monitor Audio + Mirage)小小分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。