titus614 發表於 2011-4-12 18:28

喇叭SETTING分佈問題

我真係新手啱啱開始玩家用影音 , 禁啱朋友有部舊款yamaha az2 av amp俾我就開始想upgrade自己套hifi , 但因為家有小朋友而且大大唔俾我放座地喇叭結果買咗隻書架喇叭(QUAD 12L2)重要喺電視機頂做個釣架放喇叭,不過出嚟既聲又好怪好高,跟住睇二手區入咗隻中置(NHT CLASSIC TWO)出嚟既聲好似好D......不過到後面感覺冇聲又想入對後置,禁啱又有師兄放對(QUAD LITE )俾我又買埋......但之後又覺得唔夠BASS想入隻SUBWOOFER但屋企個廳好細得60~70呎左右放唔到喺前面只能放SOFA後面結果入咗隻MICROVEE......攪咗禁多野都好似SET唔到自己滿意總係出嚟既音效都好怪 , 其實我好想放我屋企D音響擺位俾大家幫忙俾D意見點樣改善,~可以喺呢度POST嗎~如果可以既我今晚就UPLOAD相片~~THX!!

titus614 發表於 2011-4-12 23:44

這是我家的影音HIFI位置相片(最低果張圓形位置將會用掛牆架掛起兩隻後罝(QUAD LITE ) 而SOFA角底下放SUBWOOFER , 希望各位大大俾D意見可以點改善......THX!!

ricoy288 發表於 2011-4-13 00:08

環境鬥士...

前中置太高, 3隻spk距離太近啦, 呢幅牆唔夠闊玩. 中置頂都唔好放光碟機啦, 震壞都未天光.
就算surround甘擺都唔多夠闊.

有冇得用其他牆嚟玩?
再唔係3隻spk玩走鬼, 拉闊D嚟擺.

有冇floor plan睇下.

ATAM 發表於 2011-4-13 00:12

Support Checkq comments, otherwise the sound................{:6_146:}

bmonkey999 發表於 2011-4-13 00:16

我係你(1)現在唔玩AV OR HIFI NOW.等小朋友大D先玩.
         (2)玩Soundbar就算

{:6_243:}{:6_243:}{:6_243:}{:6_243:}

titus614 發表於 2011-4-13 00:30

師兄你可能造返個地櫃仔,將前置同中置移返落地櫃,咁O的聲應該可以正常返。 ...
checkq 發表於 2011-4-12 23:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

問題就係我隻TIGER唔俾我放野喺電視下低, 真係唸"爆"頭都唔知點可以拉返低前置D聲, 我其實重有一對喇叭(POLKAUDIO OWM3)唔知可唔可以放喺呢度呢?

而且我重有一個問題就係唔懂分配D喇叭線入AMP咩插位 : 隻AV AMP TOTAL 7對插頭 ~ 有主揚聲A & B 各一對, 後方揚聲一對, 前方效果揚聲一對, 中置及後方中置各一對以及低音一個 , 我想問如果我真的用埋對OWM3放喺電視兩旁 , 禁呢對應該插喺 " 主揚聲B " 還是插 " 前方效果揚聲 " , 而後置果對喇叭又應該插 " 主揚聲B "還是插 "後方揚聲 "呢 ?另外唔知有冇師兄住喺天水圍附近而又肯幫我SET隻AV AMP , 我知禁樣SET 一SET唔知可以收我幾多錢 , 但我真係睇過好幾次本AMP既說明書都SET唔掂 , 我知呢D問題好白痴但我真係搵唔到朋友請教自己又新手 , 希望各位大大幫我解決呢幾個問題~~萬分謝謝 !!

kenny238 發表於 2011-4-13 02:30

問題就係我隻TIGER唔俾我放野喺電視下低, 真係唸"爆"頭都唔知點可以拉返低前置D聲, 我其實重有一對喇叭(P ...
titus614 發表於 2011-4-13 00:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

申請家訪活動.啲post76高手們會同你set.最重要係(唔收錢)有好效果{:6_193:}

kenny238 發表於 2011-4-13 03:13

問題就係我隻TIGER唔俾我放野喺電視下低, 真係唸"爆"頭都唔知點可以拉返低前置D聲, 我其實重有一對喇叭(P ...
titus614 發表於 2011-4-13 00:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你好高難度啊師兄{:6_200:} 都有少少意見.錯請見諒,前置太高了.唔好用quad改用polkaudio做前置,放在lcd兩邊.下邊唔得兩邊可以嗎?中置後腳加高斜少少對住皇帝位.前置quad改做後置放在沙發左右兩邊.唔好貼後牆.這樣音場會好啲.插線對師兄的新手來說有啲紙上論兵.怕你會唔明.都是申請家訪活動比d高手同你set.

nismo22 發表於 2011-4-13 10:21

買 Bose Acoustimass® 10 音響氣量流揚聲器 好似岩你多啲!{:1_332:}

bmonkey999 發表於 2011-4-13 11:12

買 Bose Acoustimass® 10 音響氣量流揚聲器 好似岩你多啲! X 99999999999999999999999
or 買 Yamaha 5.1 Sound Bar {:6_154:} {:6_154:} {:6_154:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 喇叭SETTING分佈問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。