plnl88 發表於 2011-3-27 20:56

用緊maxtor
avlam 發表於 2011-3-27 18:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
咁而家認得番隻 HDD 未?

kcandy0000 發表於 2011-3-27 21:05

多謝長老師兄的耐心等待!
長老師兄,樓主師兄,小弟曾經多次經歷樓主師兄的情況。
因小弟每晚睡 ...
plnl88 發表於 2011-3-27 14:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

第一次出事係早上,我晚上回來屋企人同我講,果時佢地已經無去理會係咩樹
就下午時段用果個咩都搵唔到既WD繼續錄佢地要錄既卡通片,中途明顯係無
試過任何關機蚊蚊插插既一切動作架(eg:想睇錄左既野發覺咩都無晒,之後唔理佢繼續由佢繼續錄野)
到我知道我已經見WD裡面有最新錄既野向度,舊既無晒,我就蚊左佢羅去我PC度(我試過晒WINDOWS7同XP)
SCAN下發覺WD裡面搵到D之前既野向資源回收筒內,不過果D係N年前DEL左既,其他既就咩都搵唔到
第二次出事因為上一次我特別叫佢地再係咁就唔好再用既關係,所以佢地等到我番黎前都無再用佢(M.........
佢地話囉,當然係唔係我唔知啦,同埋無再用佢但係都係繼續插住比住電囉,只係唔錄野而宜)今次我首先向MTV3000
度睇係認到隻WD不過內裡係吉架,之後再去PC度SCAN情況同上次都一樣,不過今次就多左D上次我放番落去果D叫
DEL左既節目各另一個檔案夾內,今次我將SCAN到既CUT晒去PC之後用WD原廠SOFTWARE CHECK過晒隻WD所有
野都PASS無問題,之後我就UPDATE埋個FIRMWARE,格式化左個HDD由零開始過!!

kcandy0000 發表於 2011-3-27 21:08

回復fuman0123

文文:我部雞蛋盒都有問題呀?佢顯示話(發現不到USB裝置)但係個hardise就rung緊,究竟咩事 ...
avlam 發表於 2011-3-27 14:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

妳係一直用緊忽然唔得,定係忽然用發覺唔得,有可能係部雞蛋盒認唔到妳HDD內既格式有關 !
妳大可試試BACKUP左HDD裡面D野之後格式化左佢,之後再插落雞蛋盒睇下認唔認到,認到就
再向雞蛋盒用佢功能格式多一次次後先COPY番D野落去試試 !!!

avlam 發表於 2011-3-27 21:12

係一直用緊忽然唔得呀!

plnl88 發表於 2011-3-27 21:19

妳係一直用緊忽然唔得,定係忽然用發覺唔得,有可能係部雞蛋盒認唔到妳HDD內既格式有關 !
妳大可試試BACKU ...
kcandy0000 發表於 2011-3-27 21:08 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
千祈唔好係 MTV3000 format 隻 HDD,否則 MTV3000 會 own 左 HDD 個 access right。
到時你想係電腦做乜都唔靈。
MTV3000 話找不到可用 USB device 但 HDD 燈又長著,其實係 MTV loop 死左。
見到個 HDD 但 ACESS 唔到個 File Allocation Table。Hang左係呢個 Process 度。
師兄,你個 WD 640 係一插即用,無做過任何 formating呀?
(想攪清楚用左邊個 OS 的 file system 同用緊乜 file structure 先)

kcandy0000 發表於 2011-3-27 21:53

OWN左ACCESS RIGHT?我又無哩個問題喎,可能我多數係放野入個WD向個MTV3000播,我唔太會羅佢裡面D野出黎啦,所以一路就咁用都無問題,其實我無認唔到HDD既問題

plnl88 發表於 2011-3-28 01:10

OWN左ACCESS RIGHT?我又無哩個問題喎,可能我多數係放野入個WD向個MTV3000播,我唔太會羅佢裡面D野出黎啦,所 ...
kcandy0000 發表於 2011-3-27 21:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
師兄隻 HDD 用 FAT32,NTFS,定 EXT2 file system?

kcandy0000 發表於 2011-3-28 21:33

EXT3呀!!!!禽晚我發現另一個可能性,就係個搖控!!!個搖控唔知點解自從有日無啦啦換完電無晒原本向TV個三星搖控COPY過黎既功能無晒之後
佢就開始D制成日無啦啦亂晒,明明按頂頂中間個功能制應該係會出功能表,佢就會自己變左靜音,所以我有可能估佢又係咁上下原因,我屋企人按完
正常平日既某制佢當左DEL【X】所以就DEL晒D錄影節目!!!唉~

plnl88 發表於 2011-3-29 02:24

EXT3呀!!!!禽晚我發現另一個可能性,就係個搖控!!!個搖控唔知點解自從有日無啦啦換完電無晒原本向TV個三星搖 ...
kcandy0000 發表於 2011-3-28 21:33 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
真相大白!果然如 FUMAN 長老所言:有更多可能性。{:6_162:}

我個 CASE 係錄緊野斷電,做瓜左 MTV 個 INDEX FILE。
當 MTV3000 再啟動時,找郅 USB DEVICE,READ 唔到個 file allocation table,
不停咁 loop,hang 鬼左係度,要抆鬼左隻 WD HDD 先睇得番電視。
因 MTV 個 OS 係自家 LINUX (EXT2 Filing System)。係WIN7 (NTFS) 原全認唔到隻 HDD。
唯有 DOWNLOAD 隻 UBUNTU 10.2 番黎COPY D FILES 去 WIN7 PC 度先。
跟著 REFORMAT 隻 WD HDD WITH UBUNTU 10.2 TO EXT2.
再去 WIN7 PC 度 COPY 番 D TS FILES 落隻 WD HDD 度。
可惜一 D 大過 4G 的 FILES 已救唔番。
中途,曾試 MTV 的 FORMAT FUNCTION,FORAMT後,
(隻 WD HDD 即插即用,無經 MTV3000 FORMAT 過) 
UBUNTU 原來會LOSS 左個 ACCESS RIGHT,寫入不能。
唯有再用 UBUNTU FORMAT 過,再抄過啲 FILES。

而家用左BUFALLO 1TB,識得係第二次啟動時自我修復。
問題好容易被解決。
頁: 1 [2]
查看完整版本: MTV3000+WD My Book640G忽然唔見晒HDD裡面錄左既野

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。