史提芬周 發表於 2011-3-20 00:56

何解用左BELEND 1694A天線只收到8個台?

上星期行過SSP,見高X有條1694A成品線賣一百有找,見無乜野玩,買條黎玩下.....

但唔知點解,駁左落TV(樂聲20V),原本用開果條可以收足12個台,轉左用1694A變左只收到8個台,翡翠/明珠/本港/國際呢4個台無左影,有無師兄知何解?有無得解救呢?

高X買應該唔係假野掛?但就算收到果8個台,我都覺得條線色彩麻麻地......

minimoai 發表於 2011-3-20 01:49

1694A 係可以收到analog 同 digital 既台 。。。你依家好似係無咗d analog ... 攞返去叫佢試下有無問題

plnl88 發表於 2011-3-20 02:00

1694A 係可以收到analog 同 digital 既台 。。。你依家好似係無咗d analog ... 攞返去叫佢試下有無問題 ...
minimoai 發表於 2011-3-20 01:49 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
師兄,舊四台一樣有數碼廣播訉號。
有機頂盒或數碼 TURNER 的電視都會收到。

plnl88 發表於 2011-3-20 02:06

上星期行過SSP,見高X有條1694A成品線賣一百有找,見無乜野玩,買條黎玩下.....

但唔知點解,駁左落TV(樂 ...
史提芬周 發表於 2011-3-20 00:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
多口問一句樓主師兄,是否用番舊個條就收番哂 12 個台?
如果唔係就有可能要搵管業處。

史提芬周 發表於 2011-3-20 11:21

謝謝回覆。

我用番舊果條就可以收番12個台。
真係唔知點解會咁.... ....

又唔想專登為條線過海換,仲要唔知乜問題,有無得換....

有無得自己攪攪佢呢?

KUNGKUNG 發表於 2011-3-20 12:02

回復 5# 史提芬周

史提芬周 Ching ,
換左條 1694A 之後 , 有冇 重新 搜一次台 ??

plnl88 發表於 2011-3-20 12:24

謝謝回覆。

我用番舊果條就可以收番12個台。
真係唔知點解會咁.... ....

又唔想專登為條線過海換,仲要唔 ...
史提芬周 發表於 2011-3-20 11:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
KUNG 師兄話齋,試下重新搜多次台。
都唔得就拎開隻頭睇下是否接觸不良。
啲鍚網有無掂到中間條銅芯。

KUNGKUNG 發表於 2011-3-20 12:54

回復 7# plnl88

plnl88 Ching , 早晨 !
研究一下 ! 如果線頭接觸不良 , 應該就一個台都收唔到喎 !
會唔會係條線本身 " 太強 " , 所以 收唔到 4個舊台 !
plnl88 Ching 又幫手唸一唸 !
我都係用 1694A , 一直冇問題 !

plnl88 發表於 2011-3-20 13:31

回復plnl88

plnl88 Ching , 早晨 !
研究一下 ! 如果線頭接觸不良 , 應該就一個台都收唔到喎 !
會唔會係 ...
KUNGKUNG 發表於 2011-3-20 12:54 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

KUNG 師兄早晨!
小弟有 普通 RG6, 1694a, Canare L6CHD 都有用。
唔一定。
試過 cabletv 有某些台: 8, 18, 53, 54 同 ATV 12 台收唔到,猛話無訊號。
但其他台又完全無事。
CALL cable C Fu 上黎 check。
佢 check 完一輪話,入屋第一位個條線頭鬆鬆地,
即時重新夾過隻頭就完全無哂事。
我估係某點 touch 唔到做成 partial signal loss,
成條頻道唔見左 所致。
依家有時 ATV 12台都會無啦啦無左 signal,
我都係去拎番實 d splitters or i-joint 就 OK 番。
反而唔明點解拎實又會鬆番。

史提芬周 發表於 2011-3-20 14:37

我的情況是咁樣的....

用開果條一路都可以收到12個台;

買左1694A番黎之後就咁插上去,都可以睇到12個台,但翡翠/明珠/本港/國際呢4個台就收得唔穩定,由其他台轉去呢4個台,經常話無訊號或不良訊號,但有時又無問題;

咁我就重新搜台一次,一搜之下仲大鑊,只收到8個台,之前話果4個台就搜唔到;

一驚之下,咁我又插番原來果條天線入去,再搜一次,又搜番到12個台,完全正常....

我拎開個頭睇,見網又無掂到條芯,應該無問題....

但如果接觸不良應該又全部台都收唔到,所以真係唔知點解....{:1_342:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 何解用左BELEND 1694A天線只收到8個台?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。