leung3412 發表於 2011-2-24 19:03

鴨記賣既 喇叭插

小弟係新手...多多指教
之前出去鴨記 買 diy 既 power cable ...見到得 golden gun 既24k蕉插
順手買來將屋企既喇叭cable 裝上 , 出amp--> speaker 既都裝上..完本係咩插都無..係真接上實.
用左之後D 低音無以前咁勁... 係錯覺定?
一個 喇叭插真係可以影響咁大??

咁我又想問 係唔係應該換返個pure copper 既喇叭插呢?

thanks !

tanglapyan 發表於 2011-2-24 20:58

power cable蕉插???

jt24 發表於 2011-2-24 21:02

power cable蕉插???
tanglapyan 發表於 2011-2-24 20:58 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我諗佢係話買開power cable,見到有蕉插就買埋啫!{:6_175:}

ANWKLO 發表於 2011-2-24 21:08

回復 1# leung3412

一個喇叭插真係可以影響咁大?? 好肯定係, 用裸線比較便知

KING 發表於 2011-2-24 21:34

golden gun 既24k蕉插 鴨記賣1X 一粒!你想有幾多提升呢?{:6_141:}
一係你比30蚊一粒價錢去永X買鍍金SINE蕉試試!{:6_238:}

jt24 發表於 2011-2-24 21:50

golden gun 既24k蕉插 鴨記賣1X 一粒!你想有幾多提升呢?
一係你比30蚊一粒價錢去永X買鍍金SINE蕉 ...
KING 發表於 2011-2-24 21:34 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
一分錢,一分貨!{:6_182:}

hkgadget 發表於 2011-2-25 00:07

借ching個post問樣野 {:1_263:}

speaker cable 既蕉插係咪全部都要落"石"? 有冇D係就甘夾住架? 因為未試過DIY, thanks

movietoy.maniac 發表於 2011-2-25 00:19

回復 7# hkgadget

好多都係上螺絲既,非常方便
反而要上鍚既蕉插唔算多{:6_182:}

hkgadget 發表於 2011-2-25 00:23

回復 8# movietoy.maniac

謝謝呀, 甘我可以安心又試下DIY啦 {:1_253:}

movietoy.maniac 發表於 2011-2-25 00:24

回復 9# hkgadget

去試下啦,DIY 喇叭線好簡單架咋{:1_351:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 鴨記賣既 喇叭插

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。