dragonyam 發表於 2011-12-4 11:22

好大工程,開始有嘢睇喇...{:6_193:}

大佬John 發表於 2011-12-5 03:53

玩手指...
因為手指隙好幼, 上面又好多坑/紋, 就咁倒模過往經驗會有氣泡, 所以倒一層薄薄地, 之後噴筆吹, 目的係茶勻佢, 用毛筆都得, 不過用完支筆應該要掉, 同埋會督歪下面舊黏土

走氣位, 好似好耐冇剪指甲

兩套掌, 一套拉炮用, 一套持劍用, 一套原裝企pose
D pose只係倒完, 襯佢未完全硬就脫模, 仲軟既時侯屈成想要既pose, 之後再浸熱水再屈準D.. 不過都屈斷左幾隻

大佬John 發表於 2011-12-8 02:23

呢幾日搞頭頂, 自家製金漆鮑魚
X頭,大X唇,小X唇,X核. .都有了..
影唔到出來.
一個個layer咁做, 每日一層, 仲差一層.

新頸(左)舊頸(右), 度左好耐先o岩位..

大佬John 發表於 2011-12-9 10:21

一早訓醒, 拎隻野黎砌下...
都係覺得太高, 唔係一味加長就等如靚, 未加小腿之前已經覺得大腿好長好醜..cut短左大腿3mm。
通常人地改長都係加大腿..但係我就最怕好似日本人比例如"拉打" 果種大腿長小腿短身型..
加長小腿, 減短大腿既例子極少... 我呢度就有喇, 小腿加長6mm, 大腿減短3mm, 腳眼double ball joints +/-1mm, 即係前後只係高左3-4mm
左-減短後, 右-減短前, o係弧度最小果度落刀

亦都同另外art彩果件LED比例差唔多
左: OOB, 中:修改後, 右:Wave 144 LED Mirage

大佬John 發表於 2011-12-12 23:31

唔打算加裙甲內構, 花多D時間用來執正面睇到既野, 成本效益仲大
例如膝頭呢度封左4mm, 因為關節唔會向前屈, 唔駛咁大個開口(見到入面關節)
護腳呢度, 原本會用水貼 貼兩粒紅點, 依家刮空左, 再用膠條燒粒珠貼上去
全身仲有好多抗、線、釘係用水貼黎表達, 感覺好兒戲, 打算全部雕刻出來, 只剩返劍聖紋,紅線果D用返水貼
前手臂呢度有個三角形, 原本用堆刀堆晒四個靚靚仔仔, 點知一睇設定, 全部反轉左來刻, big kick in the dick....
之後再做過, 就咁挖空佢, 塞epoxy落去, 用膠條刨成三角柱 印落去 算.
咁少野都搞左好耐

大佬John 發表於 2011-12-14 20:35

換埋菠蘿蓋, 白色係新, 另一邊係舊
純綷為左唔想用水貼貼側邊果四口釘(炮口?)上去...

腳呢度要切返個形出來, 有D闊左有條隙既, 要封返埋

複菠蘿蓋順便複埋手關節, 手瓜再做過, 因為之前唔為意粒PC joint係金色, 依家換左resin件可以上返關節色
中間溝錯左比例, 倒出黎變左透明軟身...將來可能可以利用下...

kabiki 發表於 2011-12-17 22:04

回復 36# 大佬John

精彩改造!期待成品!!{:1_326:}

wongdcm 發表於 2011-12-19 14:34

嘆為觀止! {:5_71:}

guyguyloka 發表於 2011-12-22 15:48

期待完成品{:6_143:}

大佬John 發表於 2011-12-23 02:17

原本呢個係用黎試 螺絲批 改裝, 不過用左KOG黎試, 所以另開一個進度作為紀錄/分類

原文
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=98525

腳指呢度, 兩塊part A, B 夾埋, 一層層野中間有夾口, 就用呢螺絲批改成既工具搞掂.
http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_8/1112221945512f4fd8b20a0f58.jpg

平時砌bandai冇乜呢D位, 呢隻KOG好多, 支槍有兩處, 一底一面, 一個係1.4mm多D, 一個係2mm, 同果兩支一字批既闊度好近, 30蚊加半個鐘作業, 又用得著, 係咪抵先
http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_8/1112230020066d0bde3d204367.jpg
http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_8/11122300206b9c6a6cd8d17e59.jpg

影完呢張相之後, 刮多一兩三下 D灰就清晒, 下面係CA+爽身粉黎, 個底平左, 又有直角.
磨晒果六支批一D都唔煩, 比起用砂紙 手要夾住 係咁重複D動作, 方便好多
wave呢件野高低級又大呢
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: Wave 1/144 五星物語 Knight of Gold 進度四十

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。