jasoncmk 發表於 2011-2-9 15:39

新手雜牌亂咁來系統 - 睇到唔好大笑就OK. - 死..不停咁毒發.

我根本唔識玩, 又冇錢, 所以亂咁來. 各師兄只要唔好用粗口插就OK
** 正在慢慢UPGRADE 中, 但仍是玩CHEAP野. 我個銀包越來越輕了......{:6_206:}
都係果句, 真係唔好上咁多76呀, 真係比佢累死呀.....{:6_199:}

AV 部份

電視︰LG PLASMA 50PPK550R
高清解碼器: AV LINK DMB TH 1066
MEDIA PLAYER: HI MEDIA H300A PLUS
BLU RAY: PHILIPS BDP 9500
AV AMP: DENON AVR 1802 (大約八九年前買)- 己換YAMAHA RX V767
前置SPEAKER: HECO HT33 (二手買 - 上網搵唔到SPEC, 段估都好陳年下)-->己換Harbeth P3ESR
重低音, 中置及後置SPEAKER: PARMOUNT (成十年前買,當年一套五隻大約二千蚊左鬆D) -中置己換KEF IQ9 C , 後置換了MIRAGE FR-RW-1 , 中置又再次換左Mirage OMD C1,再加多對 mirage sat 作 presence speaker
重低音: 經AV amp PRE OUT 用 JBL POWER 50 推. - 己換威記IMPACT MINI. 唉... 又換左 svs pc 12 nsd (我唸我痴左線, 真係唔好上咁多76....)**前置SPEAKER 經AV AMP PREOUT 去合併AMP 再出.

2011年12月5日最新圖 (after).

2010年12月 (before)

2 CHANNEL 部份

合併AMP : AUD- 707 F EXTRA (最近跟CD 機一齊二手買返黎)-- 己換naim nait xs 2 加teddy cap mk3CDP︰YAMAHA CDX 800-- 己換naim cd 5i2 線材:全部用CHEAP野或原裝

其實我都唔知自己玩乜, 因我覺得套野的表現其實真係麻麻地. 但身邊又冇朋友玩呢D. 上網睇好多野都睇唔明.加上自己冇乜錢, 就算想買連要買乜去改善都唔知. 所以真有點老鼠拉龜. 希望大家可以比點意見.謝謝

21 Feb update
因76實在太多病菌,搞到連一向身體健康的我都開始中毒. 真大劑...{:6_197:}

14 Feb, 2011 - 買左個二手 kef iQ9 中置 (電視前面有位放,己經經買左個電視掛架, 準備升高個電視.等個朋友上黎幫手裝, 所以圖片後補.

18 Feb, 2011 - 走去買左velodyne impact mini 全新. 好少會咁豪, 但真係搵唔到又細又有質數的二手盤. 而且我又冇耐性. 所以....

3rd March 2011 UPDATE
昨晚搵埋個朋友幫手掛左個電視, 真係好q 重呀... {:6_209:}. 放埋個iq9 中置上櫃面, 放埋隻十仔.

未有機會試, 因昨晚搞下搞下都搞到成十二點。沖完涼坐低睇下個完成品,睇落個電視好似掛得高左少少.不過而家冇得改位lu....

2011年3月11日 - 又毒發 (真係唔好上咁多post76) - YAMAHA 767

明明兩個月前都重話唔會短期內換AV AMP, 點知....{:6_203:}
本來想買PIONEER LX 53 (只係貴幾百蚊), 試完發覺只己YAMAHA 口味啱自己D.

學緊SET 機. YAMAHA立體感比其他品牌好(我試過 PIONEER, DENON, ONKYO).

4 April 2011 UPATE
聽聞YAMAHA 夾MIRAGE, 上星期又毒發,幾舊水入左對二手mirage後置(model: FR-RW-1 , 外國叫FRX REAR), 掛左上牆.
由於新位同舊位唔同.重新拉過晒D線. 本來唸住三四個鐘搞掂, 點知搞左成日. 中午兩點開工, 搞掂晒開始試機係晚上十點幾. 冇計!自己渣筆搵食,呢D野真係弱項.{:6_202:}
都重未識SET 機, 暫時都係用AMP的MIC黎SET 算數. 初步覺得立體感好左,老板都覺得. 不過重需要慢慢校.

31 AUG 2011 UPDATE 買左個細郵筒(svs PC 12 NSD), 一個人走去搬佢返屋企, 我唸我痴左線.

裝好之後, 實在係太巨型了, 我都覺得過份左少少, 個電視都要往左移黎就佢, 搞到左右有少少不平衡....{:1_260:}

2011年12月5 日 update
最近兩個多月換左cdp - naim 5i2(終於一套西裝)
跟住再換埋三對speakers
harbeth P3ESR作前置
MIRAGE OMD C1 作中置
MIRAGE SAT作PRESENCE SPEAKER

wrxgc8 發表於 2011-2-9 15:44

都OK啦..Ching....{:6_195:}{:6_196:}

bb132008 發表於 2011-2-9 15:52

好好啦....你間屋可以擺座地...我就冇得擺..

jasoncmk 發表於 2011-2-9 16:02

D野係有.但出唔到效果.....唉..

jt24 發表於 2011-2-9 16:12

你部Denon係唔係出唔到DTS-HD嗰D嘅呢?係就要換喇!睇BD會差好遠o架!{:6_142:}

avlam 發表於 2011-2-9 16:22

幾時換AMP先?

jasoncmk 發表於 2011-2-9 16:22

YES. 係出唔到DTS HD.....
其實我著重聽歌多於睇戲, 所以一路都冇唸換AV AMP....

avlam 發表於 2011-2-9 16:23

師兄幾時換AMP先?

timmy 發表於 2011-2-9 16:43

點解SW重要比部AMP去推, 直接由AMP SW OUT 出就OK啦{:6_183:}
另1802應該有5.1輸入, 唔換AMP前, 可用9500 5.1輸出直入 1802 , 咁就可用9500 解碼HD 音效 , 有能力既就換左個中置, 二手市場好多都好平{:6_235:}

philippe 發表於 2011-2-9 16:46

回復 4# jasoncmk

師兄玩得好整潔,我都係用緊舊av ap視聽位闊度不足6呎,看你的器材應該同年代玩。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 新手雜牌亂咁來系統 - 睇到唔好大笑就OK. - 死..不停咁毒發.

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。