alfredmyc 發表於 2011-2-7 21:32

我的高級影院與溫馨的家 - 舊料更新(UPDATE P1, P7)

雖然器材同CHING 們 D 入門級器材仲有好大距離, 但對我黎講已經非常高級, 仲有就係BOSS 既支持.{:6_127:}
去相先, 各位請多多指教{:6_237:}

AV amp - Onkyo 608

用佐應該有十年既CDP - Onkyo CR-305X

高清藍光播放器 - Philips BDP-7500

電視 - Sony KDL40W5500

質素一D 都唔差既十仔 - Mirage MM-6

後置喇叭 - Mirage MX

中置喇叭 - KEF Q600c

前置喇叭 - KEF Q700

很有新年氣氛的器材全家福

多謝哂CHING 們欣賞, 大家睇完都知道仲有好多問題同埋改進空間, 我會用心去改善的.

Update: 12/2/2011

經過KING SIR 同 JACKIEWAKUSOME CHING 既意見, 終於作出佐少少關於擺位既改善喇, 去相~~~~

清佐左手面雜物, CDP 放番係左面.

AMP 就唔使再有機阻住佢通風喇!

多謝CHING 們既意見. {:6_208:}

Update 20/2/2011

少少upgrade~~

就係...得番個袋?

只係急不及待, 連相都未影, 就用佐喇 -- PELAB AS POWER CORD

換線之後, 即刻試睇UNSTOPPABLE, 嘩, 連木耳都聽到, 個BASS 個量大佐咁多既!!!!
果然PC 對器材既影響好大喎!!!
仲要THX 康師父既線加POST76 既團購!!!{:6_193:}
Update 21/5/2011

過佐三個月, 又UPDATE喇, 其實中間都有團購ORTOFON 電源線, 不過又係唔記得影相.

今次UPGRADE 對我黎講又係好誇張, 就係由ONKYO 608 UP 去 MARANTZ SR7005.

力量, 分析力, SURROUND 都有完全唔同既表現, 連D BASS 都強佐好多, 呢部馬仔的確正!

~~~~~
UPDATE 28/10/2011
其實八月已經出佐DIY POST, 不過POST 番張相過黎, 順便堆堆POST. {:6_122:}

~~~~~
UPDATE 29/10/2011
又有舊相UPDATE 喇!!

首先係PF30

跟住係全家福!!

ericlio 發表於 2011-2-7 21:53

Good!!!!!!

wickymok 發表於 2011-2-7 21:57

good! 幾好丫。

hung91 發表於 2011-2-7 21:58

回復 1# alfredmyc

你滿意對Q700嗎?新年快樂,師兄。
有無報告呢?

alfredmyc 發表於 2011-2-7 22:06

good! 幾好丫。
wickymok 發表於 2011-2-7 21:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Good!!!!!!
ericlio 發表於 2011-2-7 21:53 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝哂呀. CHING 們.

smallfatsheep 發表於 2011-2-7 22:08

does MM6 have a good performance in such big area??

calvin629 發表於 2011-2-7 22:12

very nice ar! I am just wondering if your TV position is too high...

alfredmyc 發表於 2011-2-7 22:20

回復 4# hung91

報告我就唔緊講, 我都仲係新手, 不過好明顯既係個BASS 唔錯, 定位都好清晰, 音樂感唔錯, 但因為我用AV AMP 聽歌, 所以好難講聽歌方面得唔得, 但係SHOWROOM 試聽JAZZ 既時候感覺幾好. 我淨識得講咁多咋.

alfredmyc 發表於 2011-2-7 22:27

回復 6# smallfatsheep

我唔知MM-8 質素係點, 但隻MM-6 個量感都幾強, 上次睇BATMAN 2, 連SOFA 都震埋, 但佢當然唔係D 會打心口既種類啦.

根據呢度D CHING 講, MM-6 應該係潛得唔夠深囉.

alfredmyc 發表於 2011-2-7 22:30

回復 7# calvin629

因為裝修既時候冇詳細研究, 又要就番張飯檯既高度, 所以部電視就SET 係呢個位喇...
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 我的高級影院與溫馨的家 - 舊料更新(UPDATE P1, P7)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。