兔年賀歲片《我愛HK開心萬歲》(I Love Hong Kong)

兔年賀歲片。

dragonyam 發表於 2011-1-12 17:15

每年新年例行公事,最緊要夠氣氛,開開心心,恭喜發財{:1_352:}

wt21 發表於 2011-1-12 17:43

正喎...{:1_338:}

qqsnk 發表於 2011-1-13 11:53

TVB movie.............{:1_336:}

76chongfish 發表於 2011-1-29 13:51

賀歲片,大眾開開心心咁睇.....小眾的我睇下海報算鳥

mtvbb 發表於 2011-2-7 03:25

睇左, 滿足到好多人既夢想
笑料唔錯, 氣氛OK, 大橋唔好駁, 自然睇得安心, 整體炒雜錦, 和唔和味好睇人
我就覺得一般, 不過都開心好笑

不過收集資料唔多足, 編劇明顯唔係舊時果脫人, 原素無物料到
而井字型公屋--好多野玩笨唔係咁玩及人情味
尤其係玩正我以前住既地方, 同埋同一座.
新年溜溜, 都唔影下新春未出外拜年, 鄰舍見面亙拜都冇. 少左D 節日氣氛
中秋有D 求其, 而最佳角度睇"立足"唔係同自己果層睇落去
而係係地下井中間望上去 ,同埋"立足" 係一層點上中下, 再加交差掛燈籠
中秋家家戶戶都走出黎, 講唔記得關門要去關, 完全無SENSE. 代入感弱
以前好多野玩, 8~9點有人買白糖糕, 西米糕
中午3~4點有人買朱腸粉,魚旦, 豬皮
假日先有既雞腳, 生腸
玩既仲有射馬子同射箭,....

串星大匯演嘅炒雜錦,製作粗糙無記出品就預咗嘞。

mtvbb 發表於 2011-2-7 18:41

串星大匯演嘅炒雜錦,製作粗糙無記出品就預咗嘞。
朗 發表於 2011-2-7 10:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我見制作特揖時
果編劇講到自己屋村大, 又話自己度屋村橋出黎.又話係讀編劇出身
想唔到同終身學習一樣, 虛有其表.

明顯無井字型公屋朋友, 連仲有最好玩既天台都無落
同埋彩雲村啟輝樓舊時新年向山果邊<新清水灣道>係睇到1/3 煙花, 賀歲都唔加下

而住付近幾座既無咁多小販
反而住宅式士多仔, 又有D只買雪糕, 住宅買腸粉, 魚旦...車仔檔買雞旦仔...反而無
只死講小販
編劇好聽D叫天馬行空LOR
實際上有小販都唔係彩雲既--啟輝,明麗, 豐澤
因為彩雲一來係山中間位, 2來無物地方擺賣,要做都走去砰石村, 彩虹MTR 對出, 即E家既清水灣物號果到
以前係巴士站, 又有小學, 人流勁, 返工返學, 放學, 工..有排做, 如住啟輝,明麗, 豐澤
要收檔係行返上去路又遠真係會好甘, 開工帶貨都"輪準"因係條大斜路

又要做有舊時情懷, 以前D 文具鋪, 有得玩抽"?卡"中錢, 或其他..物都無

同埋井字型常有飛仔哥哥係到"爆" HI FI
頁: [1]
查看完整版本: 兔年賀歲片《我愛HK開心萬歲》(I Love Hong Kong)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。