movietoy.maniac 發表於 2010-12-13 22:38

今日我..DIY左JUMPER比喇叭用 !

頭先自己一個人夜晚o係元朗食完飯,行過元朗唯一有AV同Hi-Fi野賣既鋪頭,
本身用緊敏力線LS-502做喇叭線,我覺得唔錯{:6_240:}不過仲係用緊原裝兩塊銅片JUMPER..
把心一橫....決定用602做JUMPER餵下對Elac BS-123!!
叉插揀左古河FP-201(G),蕉插選擇唔多,揀左CARDAS白金蕉..

整到7788先記得影相..所以無影原材料既相..{:6_136:}
哩D就係我買左好耐既基本工具,有左佢地真係簡單又方便!

好喇!開工!!
首先開左線芯,發覺都幾粗,四條迫入CARDAS蕉頭有難度..!!

之後上插頭,

加熱縮通
最後用熱風槍吹下吹下{:6_122:} ,新鮮出爐!!

總結:
第一次DIY JUMPER,之前有DIY過SC同埋PC..對比之下都係唔算難,
只不過都幾花時間,大約用左一個鐘多少少啦!
買料用左$650,而家急不及待煲煲佢試下有無驚喜先{:6_174:}

KING 發表於 2010-12-13 22:46

好手工!{:6_193:}快D出報告啦!{:6_190:}

KING 發表於 2010-12-13 22:47

師兄!你影D相藝術成份有3,4樓咁高喎!{:6_174:}

movietoy.maniac 發表於 2010-12-13 22:50

回復 3# KING

而家仲未駁呀,做緊善後功夫....打掃房間{:6_176:}
我用cheapcheap手機影架咋...唔好笑我啦...{:6_147:}

minimoai 發表於 2010-12-13 22:51

Ching, 好手工 ... 由唔係好貴喎 ... 幾低玩{:6_193:}

hkslash 發表於 2010-12-13 22:55

回覆 1# movietoy.maniac

Ching好手工~ {:6_193:} 我都用502整左set double run, 自制1002 jumper ~ 不過用d cheap cheap cmc頭{:6_174:}

movietoy.maniac 發表於 2010-12-13 22:59

回復 5# minimoai

對我黎講算幾大投資架喇! {:6_128:}

movietoy.maniac 發表於 2010-12-13 23:02

回復 6# hkslash

乜咁o岩呀,我AV喇叭都係Mordaunt Short {:6_193:}

KING 發表於 2010-12-13 23:03

師兄!點解兩邊頭用唔同牌子及物料呢?{:6_146:}
一邊鍍金,一邊銠白金!係咪好聲D既呢?{:6_141:}
兩種聲底黎個喎!{:6_238:}

hkslash 發表於 2010-12-13 23:04

回覆 8# movietoy.maniac

Mordaunt Short ~ 平靚正 ~{:6_193:}
不過想轉會 ~ {:6_167:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 今日我..DIY左JUMPER比喇叭用 !

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。