eva0083hk 發表於 2010-10-29 17:03

電腦無啦啦出事!

呢幾日用用下會突然無先兆咁hang機(win7 ultimate)...
拆機睇過無積塵, 無o野鬆, 再hang就reset 入bios望下, 咁都試過會hang, 完全無反應, 最後要按reset制...
係咪ram最有可能出事? 宜家插住1條試緊...

ram有永久保養, 但行dual channel係咪要2條一齊換? 代理會so我嘛?

raymond430 發表於 2010-10-29 17:56

maybe motherboard. try to clear CMOS then try again.

eva0083hk 發表於 2010-10-29 18:37

maybe motherboard. try to clear CMOS then try again.
raymond430 發表於 2010-10-29 17:56 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

無攪過底板同bios都會出事咩?! {:6_141:}

raymond430 發表於 2010-10-29 19:05

回復 3# eva0083hk

電子嘢要壞嘅話係唔一定要攪過先壞嘅, clear CMOS係以防bios setting有問題je. 另你也可蚊起晒所有ram & Display card重新插返再試.

andrew225 發表於 2010-10-30 00:32

有無玩超頻先?

ming 發表於 2010-10-30 00:39

有無check過硬碟有無問題

eva0083hk 發表於 2010-10-30 01:46

有無check過硬碟有無問題
ming 發表於 2010-10-30 00:39 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

check過無問題! 宜家另外搵o左2條ram返o黎試, 睇下點...

eva0083hk 發表於 2010-10-30 15:53

ram有問題o既機會好大, 今日去o左代理換ram, check都唔駛check, good! {:6_175:}
希望部電腦生生性性, 整親都好花時間...

cchhll01 發表於 2010-10-31 00:34

ADATA近年的ddr2我都換左好多條下(我業餘組裝pc)
壞率達40%以上
勁後悔依2-3年幫人砌adata........雖然永久換,但我寧願比多30蚊買samgsung,唔洗浪費車費時間
暫時samgsung未壞過~(當然以我來說)

ming 發表於 2010-10-31 01:21

我用緊 2gbx2ddr2-800 紅殼 接近2年喇 都無問題喎
頁: [1] 2
查看完整版本: 電腦無啦啦出事!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。