ho911919 發表於 2011-9-29 17:00

好過我好多了{:6_194:}

cindye 發表於 2011-10-10 19:04

not bad! so good !{:6_193:}

kairiip 發表於 2011-10-10 23:09

師兄好正的軍備,正呀!!{:6_193:}

keisano 發表於 2012-1-20 22:29

RE: 小小器材,多多指教。<兔年回顧篇> (update p.4)

龍年將至。
係時候要回顧一返。

兔年係樹皮年。
第一擊﹕ Mirage OS3-Sat 後置

小評﹕

因為梳化貼牆,見各位師兄都推薦呢隻。所以一試。
感覺射冷強左,音場同前置連接性高左。
睇The Book of Eli 真係好似有子彈射向自己。

當時感覺十分滿意。

不過,去過一次SHOW ROOM 之後試左 B&W DS3 後置。
加上皇帝位唔駛貼牆。原來仲差好遠 {:6_202:}

BonBon 發表於 2012-1-20 22:35

失禮?
一d都唔失呀!

keisano 發表於 2012-1-20 22:35

第二擊﹕ Lexicon RX-7 後級

小評﹕
一直都有用開 Emotiva XPA-5,但係週圍上網見到都推薦呢部Lexicon
咁心郁郁之下,見有二手放售,就即係連銀包都無點諗去搶返黎 {:6_198:}

包圍感加強,密度加強,音樂感加強。
係我呢對木耳既感覺。
聽DUO 演唱會既弱音都出左黎。

不過仲係差條好D既電源線餵飽佢。{:6_184:}

keisano 發表於 2012-1-20 22:42

第三擊﹕ Oppo 93

小評﹕
之前都係用 PS3 黎睇碟,同埋用部 Popcorn 黎睇file。
而知道呢部可以support iso 。又係二話不說比錢,仲要係另一半送既 {:6_234:}

畫面靚左,環繞聲又進一步。
底音收靚左。

而之後再加埋條 VDH Ultimate hdmi 部我部 Pioneer 83。
無哂d boom。不過要再煲練一排先有評價。

呢部我都好滿意,無諗住再update住。

keisano 發表於 2012-1-20 22:46

第四擊﹕ 小寶寶

小評﹕
大屋搬小屋。但係眼見可以玩盡7.1。
點都要試下 Front Height 的感覺。

不過比我感覺無想像中咁大。
遲d留底佢黎做 surround back 或書房用算。
不過係要再搬屋先得。即係有排。{:6_194:}

keisano 發表於 2012-1-20 22:52

第五擊﹕ QED Reference Subwoofer 線

小評﹕

之前用開 AQ Sub-1。換左呢條之後感覺上線條好左。
無咁懞同肥。

但係因為屋企細,d底音無位走。
未到心目中理想既底音。

可能要各位ching 幫手調教一下。{:6_162:}

keisano 發表於 2012-1-20 22:58

第六擊﹕ B&W CM8 + CMC

比住個腳大家睇下先。
其實係加上 Ball Ball 做腳。

之前用開雜牌軍,前中置唔一置。
換左之後。
前面音牆統一左。左至右連貫性好左。
中音比之前用既iq6中置好左。

聽女聲我木耳更加覺得好聽。
唔玩兩聲道既我,都每晚要睇一次 Joey 既 N6 演唱會一次。

呢對喇叭我諗會用到五年。{:6_158:}
現在係要比時間煲好佢。已經用上 XLO 煲碟煲練左唔少時間。
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 小小器材,多多指教。兔年第n擊 (update p.4)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。