ronaldlaw 發表於 2008-3-20 01:05

GX100 @ 河內

星期一晚機去, 星期三晨早返.... d相係星期二食完晏"了"咗去影!
少少意見, 我用開係dslr嗰d setting完全唔可以apply落呢部dc道... 所以下面d相會有d over exposure.iso200已經有好明顯既noise.
嗰日d天氣同今日香港差不多...   d相全部用dpp執過吓.... 希望再摸熟d部機影多d相啦!

小瑟 發表於 2008-3-20 08:25

好 WIDE呀,iso200已經有好明顯既noise咁恐怖既!!!

正如你所講, 係有小小OVER左, 不過構圖好可以 COVER返~~Smilies018 Smilies018 Smilies018 比分!!

radhk 發表於 2008-3-20 09:21

over 0左 d, 我覺得d色淡0左d (以nikon好色之徒來講.)

威廉 發表於 2008-3-20 10:43

定係天氣問題.. d色唔係咁o岩我心水添

ronaldlaw 發表於 2008-3-20 10:44

原帖由 威廉 於 2008-3-20 10:43 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
定係天氣問題.. d色唔係咁o岩我心水添

me 2.... very dull...
I already add saturation a lot....

lkljason 發表於 2008-3-20 11:20

我都覺得d色比較淡,可能真係光左d

radhk 發表於 2008-3-20 11:30

個WB係咪 auto? d色偏黃.., WB好似唔多準.

ronaldlaw 發表於 2008-3-20 11:33

原帖由 radhk 於 2008-3-20 11:30 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
個WB係咪 auto? d色偏黃.., WB好似唔多準.

WB already set at 陰天....

ahnel 發表於 2008-3-22 16:27

GX100個測光係偏向over嫁, 可以減番少少ev會好d~
頁: [1]
查看完整版本: GX100 @ 河內

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。