747-300 發表於 2010-9-14 17:46

8100vs9100

plan緊換電腦,希望ching俾D意見!^^

上網(一開開三個網頁以上),facebook,msn,下載吓野,睇吓全高清片,有時轉吓片.^^

睇中Dell Studio™ XPS 8100及9100

Dell Studio™ XPS 8100
正版 Windows(R) 7 家用進階版 64位元
Intel® Core™ i5-760 處理器 (2.80GHz)--->想轉Intel® Core™ i7-860 處理器 (2.80GHz)
Intel® H57 芯片組
4GB (2X2GB) DDR3 SDRAM 1333MHz 記憶體
500GB SATA 3.0Gb/s 硬碟, 支援NCQ技術--->轉1TB
單一磁碟機:16 倍速 CD/DVD 燒錄光碟機 (DVD+/-RW),具雙層寫入功能
1024MB NVIDIA® GeForce® GT220 顯卡--->轉1GB NVIDIA® GeForce® GTX 460顯卡
HK$8,401

Dell Studio™ XPS 9100
正版 Windows(R) 7 家用進階版 64位元
Intel(R) Core(TM) i7-920 處理器 (2.66Ghz)
Intel X58 晶片組
6GB 三通道 DDR3 SDRAM 1333MHz - 3 DIMMs(3X2GB) 記憶體
1TB SATA 3.0Gb/s 第二顆硬碟機含「原生命令佇列」
16X 倍速 DVD +/- RW 含雙層寫入功能
1GB ATI(R) Radeon(TM) HD 5770 顯卡
HK$8,180

各位ching,邊部ok呢?thanks!!

hkslash 發表於 2010-9-14 20:24

下載,睇高清都兩部都無問題,如果要轉片9100好d啦,粒U堅d,仲有6GB Ram Win7 64bit,
XPS 9100可唔可以轉GTX 460 ?

747-300 發表於 2010-9-14 21:08

下載,睇高清都兩部都無問題,如果要轉片9100好d啦,粒U堅d,仲有6GB Ram Win7 64bit,
XPS 9100可唔可以轉GTX...
hkslash 發表於 2010-9-14 20:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

之前有,但宜家無咗!{:6_147:}係唔係GTX 460堅過5770呀?? 年底好似出6770,係唔係再堅D呀?

tsoikinyip 發表於 2010-9-14 21:26

淨睇config,一定係第二套,因為x58係高階晶片,h57只係中低階,不過問題就嚟喇.(如果CHING唔志在,可以當以下是廢話)

第一   ching真係要用到咁高階?x58支援3通道ddr3,喺穩定性同超頻方面都遠遠高過h57,更支援兩張或以上display card.
      如果ching已經一頭霧水,呢部機根本唔適合你.因為呢部機已經接近server或3d繪圖級數.

第二   我見ching喺第一套機加咗好多野,如果只係ching講嗰d用途,我相信你用唔到兩者嘅分別.
      i5-760係四核四線程,i7-860係四核八線程.但兩者架構根本一樣,只係i7-860支援HT技術,所以唔值得升級.
      500GB硬碟一般已經夠用,除非ching收藏BD iso,呢個可自行決定.
      GTX460市面上都係買緊14XX至18XX不等,但DELL收你一仟五佰幾,直情就係食咗你張GT220.
      而且你唔打機,GTX460有點浪費,再者,一隻原本行GT220嘅火牛去推GTX460,我諗......(DELL唔會換隻靚牛俾你)

所以除非ching鍾情DELL同埋四核心,如果唔係再睇下其他i3系會經濟實惠d,留番d錢upgrade AV個效果會仲明顯.
就算真係買第一套,都唔好同佢upgrade display card,自己出去買張番嚟換,再賣咗張GT220.

hkslash 發表於 2010-9-14 21:29

GTX 460堅過5770,最重要好多轉片軟件都支援NVIDIA CUDA,可以加速影片編碼,轉片快好多架 ~ {:6_193:}

747-300 發表於 2010-9-14 21:47

淨睇config,一定係第二套,因為x58係高階晶片,h57只係中低階,不過問題就嚟喇.(如果CHING唔志在,可以當以下是 ...
tsoikinyip 發表於 2010-9-14 21:26 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

thanks!! tsoikinyip兄,好詳細呀!! 好彩我上黎問問咋!! 咁我要諗清楚先得!!

747-300 發表於 2010-9-14 21:49

GTX 460堅過5770,最重要好多轉片軟件都支援NVIDIA CUDA,可以加速影片編碼,轉片快好多架 ~...
hkslash 發表於 2010-9-14 21:29 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

哦~~原來係咁,thanks!! ching!!

tsoikinyip 發表於 2010-9-15 10:01

回復 6# 747-300
我幫你睇過,inspiron 580s($4799嗰部)都已經夠ching你用,慳番嘅錢,對8320就有著落啦{:6_134:}

747-300 發表於 2010-9-15 10:24

回復747-300
我幫你睇過,inspiron 580s($4799嗰部)都已經夠ching你用,慳番嘅錢,對8320就有著落啦{:6_134 ...
tsoikinyip 發表於 2010-9-15 10:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

tsoikinyip兄,thank you!! e~宜家個個都知我想入8320喎!!{:6_138:}

ming 發表於 2010-9-15 11:24

最好自己砌
頁: [1] 2
查看完整版本: 8100vs9100

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。