stm 發表於 2010-8-8 11:55

曬相問題 (急)

想問下,我有手上批相係自己執過,Crop 過size.......比例同原本唔同。
如果拎出去曬相,使唔使自己再跟番比例先? 定曬相舖會幫我攪掂??

aidan 發表於 2010-8-8 12:13

哂相鋪唔會同你執, 如果你執相Crop相唔係on scale,
哂出來會有邊位多, 你哂16:9都要事先講定, 一般只會同你哂4:3

stm 發表於 2010-8-8 12:45

原來用緊執相個tools有crop by ratio,之前都無留意。
失驚無神老婆話要曬相先醒起呢個問題!!!
即刻再執一次.........{:6_229:}

kengary 發表於 2010-8-10 09:57

(可能遲左少少...)

視乎曬幾大 size, 唔同相紙比例都唔同...
Size   mm         比例
3R   127 x 89    10:7
4R   152 x 102   3:2
5R   178 x 127   7:5
8R   254 x 203   5:4
12R   381 x 305   5:4
Set Crop ratio 時, 用mm 比較準

ilavbnm 發表於 2010-8-11 12:50

有一點樓主要注意kengary兄提供o既係正式12R的尺寸{:1_351:}
而家好多晒相舖用8F當12R,即係A4大少,比例用3:2{:1_249:}
頁: [1]
查看完整版本: 曬相問題 (急)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。