mankoo米高 發表於 2010-8-6 01:07

Nikon 三支 1.2 大眼睛

呢兩日換防潮箱先睇返原來有幾支 Nikon f/1.2 鏡....{:1_332:}
嚟緊有時間再要帶埋佢哋出街哂吓太陽先得 {:6_238:}

Nippan Kogaku 55mm f/1.2 Auto s

Big_McIn 發表於 2010-8-6 03:32

呢兩日換防潮箱先睇返原來有幾支 Nikon f/1.2 鏡....
嚟緊有時間再要帶埋佢哋出街哂吓太陽先得 { ...
mankoo米高 發表於 2010-8-6 01:07 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Mankoo兄:

標準大眼鷄都有三支,勁。

我只有一支Carl Zeiss 50mm f/1.4 for Nikon(無接觸点)。

aidan 發表於 2010-8-6 07:24

多謝大師兄介紹D好鏡比我哋,
我一支50都無{:1_332:}

ichk 發表於 2010-8-6 09:24

有動鏡好考眼カ..我就差d ..la...{:6_202:}

mike384 發表於 2010-8-6 10:07

多謝大師兄介紹D好鏡比我哋,
我一支50都無
aidan 發表於 2010-8-6 07:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

50個焦距唔係一個問題, 幾舊水都有...問題係支50有幾大光圈姐~~~{:6_209:}

導演 發表於 2010-8-6 12:51

mankoo兄咁多舊款鏡, 有無玩下 GF1, EP1 .. 之類既相機?

mankoo米高 發表於 2010-8-6 13:31

回復 6# 導演
之前有,但始終焦距要乘2倍所以無買,最近見Nex乘1.5倍,諗住買部sony nex 比個女用,自己會配接環玩吓老鏡

cthong 發表於 2010-8-7 19:02

想問下米高兄對支ais 50 f1.2有咩評價呢?
因為早幾日o係成成見到有幾支o係度,
如果用o係D90上冇測光又好似好冇癮
自己有支50 1.4,心大心細買唔買{:6_175:}

mankoo米高 發表於 2010-8-7 21:26

基本上ais 50 f1.2 有9片光圈葉,散景柔和,而且鍍鏌相對其它老鏡新,
我個人喜歡大光圈主要用嚟捕捉一啲弱光同光暗對比大嘅場景,
如果唔計上述原因,其實一支50 1.4 已經好用又抵用了 {:6_238:}
頁: [1]
查看完整版本: Nikon 三支 1.2 大眼睛

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。