鐵心心 發表於 2010-7-12 16:02

技巧求助

通常各位用手持相機時,會用光圈先決定係快門先決或是用全手動??
在落腳時我習慣用光圈先決,但手持時就有機會炒左,因為手震關係....

唔知各位C兄有冇技巧相助分享下{:1_347:}

kennethtcp 發表於 2010-7-12 16:30

我習慣就多數光圈先決, 係要影快野, 郁緊既野先用快門先決, 手震炒同光圈先決無直接關係, 因為光圈先決唔係話揀左光圈就唔駛理快門就咁影就算, 半按快門制都要睇番佢測光後既快門值有幾快, 如果慢過安全快門一般都有較大機會炒, 咁就要再用大 d 光圈或校高 ISO 去加快個快門值

鐵心心 發表於 2010-7-12 16:36

我習慣就多數光圈先決, 係要影快野, 郁緊既野先用快門先決, 手震炒同光圈先決無直接關係, 因為光圈先決唔係 ...
kennethtcp 發表於 2010-7-12 16:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
明白了   THX{:1_351:}

Raphael 發表於 2010-7-12 16:37

全手動呢家野, 一定要高手先至掌握得準
小弟只係低手, 一向多用光圈先決; 如果見到快門值太低的話, 就會調高 iso 或者搵野借力
有時, 如果見到快門只係低咗少少的話, 就索性記低當時測光結果既光圈快門數字, 再轉去手動, 同一光圈下 set 返快少少既快門~ 咁樣可以偷返少少快門; 張相係會 under 咗少少, 可以返去用 software 補救

鐵心心 發表於 2010-7-12 17:13

全手動呢家野, 一定要高手先至掌握得準
Raphael 發表於 2010-7-12 16:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁又係AR,全手動好靠經驗....唔係就好易炒同汁餐死

lemonstar 發表於 2010-7-12 18:49

入門時玩av
而家玩m
開party玩p
friend玩auto
{:6_143:}

導演 發表於 2010-7-12 21:52

我習慣影咩都用 M mode, 目的一係為要知道附近的光差值, 二係要 lock 住光圈同快門

Zack_A 發表於 2010-7-12 23:22

我習慣影咩都用 M mode, 目的一係為要知道附近的光差值, 二係要 lock 住光圈同快門 ...
導演 發表於 2010-7-12 21:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
同意,
我一開就玩M mode,
不過發現唔對路,好難玩 ,所以轉玩Av同其他 mode一陣,睇下電腦點計D數據,自己記下咩時候用咩比較好(同自己M mode比較),下次可以用埋合適的setting
之後到依家,都係玩M mode,
頁: [1]
查看完整版本: 技巧求助

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。