wilson2288 發表於 2010-7-6 11:41

原來仲要在window桌面set返出(1/2)!!!

itoy2008 發表於 2010-7-6 16:25

你個張ATI vapor 5770同我一樣架。我個setting係:
dvi->hdmi convertor ->Hdmi3 of LCD
hdmi->hd ...
itoy2008 發表於 2010-7-2 22:54 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

更正,我e家個resolution 係
my setiing are:hdmi1:1280x1080,
hdmi3:1366x768 (因為唔知點解上唔到1080線...可能係用左dvi->hdmi convertor掛)

Wilson兄,你呢?

itoy2008 發表於 2010-7-6 16:26

原來仲要在window桌面set返出(1/2)!!!
wilson2288 發表於 2010-7-6 11:41 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我用"Extend"...當你熄AMP,佢會detect得反一個screen.

wilson2288 發表於 2010-7-12 11:49

回復 12# itoy2008

hello, 我出到是1920x1080. . . (TV 同 Projector 都是一樣), 經多返試驗發現(重安win7數次,次次都有新發現), 其實唔需要update ATI,跟DISPLAY卡來的舊板CCC都可以SET兩個MON同步。 次次SET錯小小野改變都好大!!!!而且小弟不太懂WIN7, 次次都返唔到轉頭. . .又要重安一次!!!

1. 現在問題就是...有D PROGRAMME本來占全個桌面,現在只占了中間太約1/4桌面???
2. 有D台灣PROGRAMME出中文變了其他古怪文字,怎樣解決??

itoy2008 發表於 2010-7-12 22:26

Hi Ching,
你係咪一個行HDMI (去TV), 一個行DVI轉HDMI頭(去amp)?
好野woo,我set左1360x768之后都冇再試反1280x1080...遲d試下先.

1.請問你maximize 之後,係唔係都係1/4?
2.用Locale applocale (我唔幾得係咪咁串??) 你行左applocal 再行你d台灣pgm.

有錯請諒.

wilson2288 發表於 2010-7-13 09:47

回復 15# itoy2008

hihi

我是DVI去TV所以TV是無聲的,另一個行HDMI到AMP (所以每次開電腦,都要開AMP出聲),不過同SET桌面是否1920x1080應該無什麼影響的。

1.因為是一個台灣人自己寫的PROGRAMME, 所以無得maximize的,一開就會出畫面...之前用XP是可以出到FULL SCREEN的,用WIN7就不能了。
不過應該是我的WINDOWN SETTING有問題. (THE PROGRAMME CALL "JETKTV2010", 是用來唱K的)

2.我唔是好明, 個PROGRAMME是"DVDFab7",試安中文及英文都出怪獸字。

AST(Gym) 發表於 2010-7-13 12:58

回復 1# wilson2288

我也是用PC 出HDMI去擴音機,我用的是ASUS HDAV1.3 SOUND CARD ,我也是用安橋608的,同道中人{:1_264:} 有空研究研究

wilson2288 發表於 2010-7-13 13:56

回復 17# AST(Gym)

我另外都有用onkyo pci-200 sound card 紅白線出onkyo 608 左右聲出zone B....

AST(Gym) 發表於 2010-7-14 00:59

回復 16# wilson2288

我也有一些小問題切換晝面時,有時擴音機會找不到信號例如: 當開遊戲的時候,有時會轉不到去遊戲畫面,很多時要反復再試才開到   當開了遊戲的時候,切回去WINDOW是一定可以 , 但當再由WINDOW切去遊戲的時候就APM就很多時找不到信號了,要在WINDOW關了遊戲再從新開..   我試過把遊戲的解像度調到跟WINDOW的最接近了但是到目前還沒有成功   師兄你也有這個問題嗎???

wilson2288 發表於 2010-7-14 09:14

我暫時無用電腦玩game, 但是我都有試過個amp找不到htmi信號,我想是我安裝了個別progarmme有關.....仍然測試中(重安重安window7.....)!!!!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: HTPC DISPLAY CARD SETTING

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。