導演 發表於 2008-1-7 22:49

各位 ... 小弟入左部 D3

但想轉會的確要好大勇氣, 現在還未有決定, 現在只有一項係 Canon 還可勝於 Nikon, 就係 file 成像性質, 其餘所有; 可以話比大家知, Nikon D3 今次真係强到無朋友.

小弟要短時間內作決擇, 一定唔會 dual system.

大家點睇, 望明燈指引 ~~~   thanks 大家

ssss41357 發表於 2008-1-7 23:10

查實既然兩個system都o係手,就比一段時間 自己/客 ,睇o下接受邊樣多D~

例如: N記成像是否達到要求、C記器材是否繼續問題天天都多等等...

短時間內作抉擇<---呢個我估得你自己幫到自己咋~~~ :lol

導演 發表於 2008-1-7 23:13

我在 DC 屋出過呢段 post ..

用左 Canon +幾年, 咩都慣, 連呢幾年數碼年代 digital EOS 既 out fo, 閃燈 output 唔準, WB 唔多準都慣埋. 最近入了全套 Nikon 新機新鏡試用, 想話轉會. 無可口非, D3 + 兩支新鏡的確有極好表現, 拍攝過程亦使拍攝者好放心, 因為 out fo 頻率, 用閃燈, body 個 mon.; Nikon 一直都有良好表現. 唯獨是其 file 特性, 我個人就不太喜歡, 尤其係 Nikon file 在高 ISO 抵下, 佢 d 粒粒狀既結像真係唔討好. 最衰 Canon 唔掙氣, 就係以上的問題已令自己在拍攝過程中有著很多優慮, 影响工作進度.
其實 Canon 機運算出來既成像一 d 都唔失禮 (在 100% in focus 下), 尤其係高 ISO 下表現, 雜訊係有, 但仍然有結實既影像. 呢個表現當要放大相時會幾顯眼.
小弟只係想 share 下自己所面對的決擇, 並不是想在此就兩大品牌的長短引起罵戰, 但都好希望聽下大家既意見, thanks

Canon 當然問題仍多多

ssss41357 發表於 2008-1-7 23:37

對我自己黎講,如果D器材成日有問題要上cs的話,成像幾好都係假~ :L

radhk 發表於 2008-1-8 00:19

不如都起碼用部D3出一次job先決定.

無話唔可以dual system, 最多keep部canon細機平日同囡囡去影下相. 出job先用D3. :lol

威廉 發表於 2008-1-8 10:56

16-35.... 我等你...

小瑟 發表於 2008-1-8 12:11

我自己就覺得雖然 CANON問題係多, 不過反正你都習慣左, 成像喜好又係一件好個人既野, 呢D就係 CANON成功之處........比我就唔會轉, 唯有KEEP住支持 CANON.......不過.....最好梗係 DUAL SYSTEM啦~~~~;P ;P

不過仲有一樣野, 其實會唔會係 N記你未玩熟, 成像特性未調校好呢???? 會唔會有可能校校下有你喜歡既成像表現呢????Smilies010 Smilies010 Smilies010

導演 發表於 2008-1-8 12:28

原帖由 小瑟 於 2008-1-8 12:11 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我自己就覺得雖然 CANON問題係多, 不過反正你都習慣左, 成像喜好又係一件好個人既野, 呢D就係 CANON成功之處........比我就唔會轉, 唯有KEEP住支持 CANON.......不過.....最好梗係 DUAL SYSTEM啦~~~~;P ;P

不過仲 ...
當然唔會未玩熟啦, Nikon 特性, D80 時已好了解

導演 發表於 2008-1-8 12:29

原帖由 威廉 於 2008-1-8 10:56 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
16-35.... 我等你...
你想幾銀入 ...:lol

威廉 發表於 2008-1-8 13:09

原帖由 導演 於 2008-1-8 12:29 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你想幾銀入 ...:lol

你決定左先啦 XD
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 各位 ... 小弟入左部 D3

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。