ezam 發表於 2010-5-23 13:06

買電腦

如果想買desktop computer
搵人砌機好,定廠機好呢{:6_162:}

wilfred 發表於 2010-5-23 13:10

我個人喜歡廠機!{:6_182:}

iceberg99 發表於 2010-5-23 13:19

Desktop 建議自己砌
彈性大好多 {:6_238:}

hkbomberman 發表於 2010-5-23 13:38

如果打機用, 一定係砌機! {:6_235:}

volayfi 發表於 2010-5-23 14:29

砌機有砌機好處
不過如果你對電腦唔熟
有事都唔知邊忽出事 (咁搵邊個代理 ?)
就不如買廠機
有事只需 call 一個電話 {:1_333:}

kenlaw1228 發表於 2010-5-23 15:51

砌機好{:6_222:}   我有好介紹人我慍個他砌絕不求求其其有意pm我{:6_193:}

spadeace 發表於 2010-5-23 21:15

唔識電腦就買dell, 加到3年保, 有事揾人搞都易D

識就當然自己砌啦...不過我砌得多都覺得好攰同煩, 有事又要自己搞, 依家轉投notebook 懷抱
{:6_228:}

eviroboy 發表於 2010-5-24 02:08

睇你有冇要求,若然只求上上網,聽聽歌,玩玩FB,又唔熟電腦,身邊又無Friend幫手,廠機應該係幫到你. 反之又要最勁CPU,RAM,display, 又超頻又水冷{:6_168:} etc, 而自己又識,最好自己砌.

ckman0302 發表於 2010-5-24 02:15

廠機明比人食水,砌機啦...鐘意點玩都得,一次生 兩次熟,米當學下嘢囉!{:6_142:}

GingerAle 發表於 2010-5-24 03:44

ching,
if you've time, of course 砌機啦.Really custom made for your needs - from the color of case to speed of CPU, more flexible.
if no time, 廠機啦 which they tested all components before shipping out - better quality, easier to handle.

if compare $$$ of 廠機 and 砌機, i think the only difference is the OS...

just my 2 cents.
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 買電腦

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。