lkljason 發表於 2007-12-23 23:35

[NIKON D40] 第一次學人玩 lomo feel 既 拉爆

問你死未:lol :lol :lol

ssss41357 發表於 2007-12-23 23:42

不斷常試,提升技巧~ Smilies018

lkljason 發表於 2007-12-23 23:44

我會架啦
就係見影得唔係咁好,所以至整d effect上去遮o下醜姐:lol :lol :lol

ssss41357 發表於 2007-12-23 23:48

又唔可以話遮醜既~~~

有邊位大師唔執相呢... ;P

lkljason 發表於 2007-12-23 23:54

我無帶腳架,相信有既話會好dd

ronaldlaw 發表於 2007-12-24 02:01

原帖由 lkljason 於 2007-12-23 23:35 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
問你死未:lol :lol :lol

幾好feel喎!

威廉 發表於 2007-12-24 02:01

加油 Smilies018

lkljason 發表於 2007-12-24 02:05

原帖由 ronaldlaw 於 2007-12-24 02:01 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

幾好feel喎!

都係得你指點姐!Smilies010

lkljason 發表於 2007-12-24 02:06

原帖由 威廉 於 2007-12-24 02:01 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
加油 Smilies018

我會努力架啦!:D

ahnel 發表於 2007-12-24 12:12

Good try~ 但係個tunnel effect唔明顯~
如果你要明顯d可以錦~
先加一個layer再響個layer度用個橢圓形select工具, 由幅左上角拉去右下角然後揀feather數值若莫係張相闊度十分一左右啦(例如張相闊度係800pixels咪揀80左右啦), 入好數值之後揀select-->inverse, 跟住填個黑色落去, 然後 ctrl + d deselect佢, 之後你會發覺四個角黑媽媽好唔自然, 唔駛驚去右邊個layer option度揀overlay再響右邊個opacity度推到40%, 數值就視乎口味同張相係點樣啦~
你會發覺個黑明顯左同自然左嫁喇~

若然個tunnel effect你仲係覺得唔夠o既~ 仲可以誇d嫁~
再加多個layer, 跟住留意吓左手邊個tool bar有兩個方格係重疊嫁係唔係呢, 錦果兩個方格又係唔係一個黑一個白呢, 如果唔係就按兩個方格左下面個小黑白方格, 按左之後就ok嫁喇, 按左之後正常就應該係上面個係黑就疊住下面一個白o既, 我地要將佢反轉, 睇吓兩個方格右上角係唔係有個好似reverse o既符號, 係就禁一吓啦, 依家係唔係黑白反轉左呢, 係就next step, 響左手邊個tool bar度揀漸變工具, 揀左之後你會見到上面多左一個關於漸變o既control bar, 揀圓形向外漸變, 顏色就揀前景色啫係白色到透明, 揀好之後響新加個layer中間度一點一拉去外圍, 拉到若莫相邊就放手, 中間係唔係成舊白點響樹, 唔緊要右黎layer option揀overlay, opacity又係40%, 中間係唔係光左d同四角個contrast係唔係明顯左呢, 係就搞掂喇~

頁: [1] 2
查看完整版本: [NIKON D40] 第一次學人玩 lomo feel 既 拉爆

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。