mchim3010 發表於 2012-3-14 13:59

回復 60# leung1912

Leung兄,你個影院仲{:6_193:} {:6_193:} ,特別部5009、JL Sub、大電視{:6_128:}

leung1912 發表於 2012-3-14 16:56

回復 61# mchim3010

多謝。{:6_162:}

ckw3031 發表於 2012-3-14 23:50

師兄,你落咁多吸音,D高音咪吸晒囉,D聲會好焀喎。平價吸音綿最多只可以落小小係駐波位置,否則D聲會好死實的。
仲有你對前置的擺位好似好有問題,分得咁開,但又冇任何toe in?

mchim3010 發表於 2012-3-15 10:35

回復 63# ckw3031
師兄,你落咁多吸音,D高音咪吸晒囉,D聲會好焀喎。平價吸音綿最多只可以落小小係駐波位置,否則D聲會好死 ...
ckw3031 發表於 2012-3-14 23:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

又唔會吸哂高音嘅…師兄,我唔係好明 ‘d聲會好焀’的意思~
其實我喺落吸音、擴散板之前都有睇過音響刊物的文章及參考他人擺位等。以吸音為例,上述刊物的文章曾提及不同學派對是否應在喇叭後牆落吸音有唔同的睇法。E度、音響刊物所報導的家居亦有師兄會落為數不少的吸音物料在喇叭後牆。而我每次作聲學處理只加數塊吸音棉,落吸音前後亦有比較,效果正面。
師兄,你另外指出我對前置擺位好有問題,請問能否具體說明 ‘喇叭之間相距約7呎而沒作任何toe in’ 在聽感上會有何問題?好讓小弟能再次分析自己的擺位有否不足之處。

ckw3031 發表於 2012-3-15 12:17

回復 64# mchim3010
係空間處理上唔主將用吸的放法,通常用打散或轉移一D唔好的聲音,例駐波、殘響、過多的反射、真接反射等。
用吸音綿好處會吸收唔好的聲音,但壞處就連好的聲也吸埋,當一些正常高頻被吸走後,咁會另一聲音變得死實冇生氣,好似焀焀地咁。
你用到成屋都係吸音綿,D聲就好似去咗band房咁,好死實。吸音綿最多只落在一些駐波位置,如牆角、喇叭背面,仲要適量咁用。在反射位就不能用吸音線,要用擴散,後牆也可用小量吸音綿去減少反射的殘響,並不是成幅牆落晒。
此外,你前置兩隻距離成七呎咁多,但皇帝位與前置的距離好似仲小過七呎,又冇toe in,比例上完全唔正常,聽感上咪左右音場分開。

mchim3010 發表於 2012-3-15 16:21

回復 65# ckw3031

師兄,其實我唔係整個聆聽空間都係吸音棉,天花及窗簾後的窗沒有任何吸音棉,而所見喇叭後牆亦只有四-五呎半高的吸音棉;右側牆的吸音棉亦未佔滿該牆的一半牆身。我所閱讀的刊物文章與師兄所言有出入,它指喇叭前障板前後兩呎的側牆可用吸音棉,小弟較傾向該文章的說法。
另外,兩隻喇叭的相距,亦合乎說明書的建議。我不作任何toe in,人聲、定音鼓能清楚聚焦,絕對沒有你所說的左右音場分開。
無論如何,多謝師兄與小弟交流。

ckw3031 發表於 2012-3-15 16:49

回復ckw3031

師兄,其實我唔係整個聆聽空間都係吸音棉,天花及窗簾後的窗沒有任何吸音棉,而所見喇叭 ...
mchim3010 發表於 2012-3-15 16:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
沒所謂的,我只是將我的經驗同你分享,你覺得你的方法好就可以了,Good Luck!

Joes 發表於 2012-3-15 17:21

{:6_212:} {:6_212:}

chuwing 發表於 2012-3-15 17:56

回復 52# mchim3010

金仔加猛牌…好野!{:6_193:}

mchim3010 發表於 2012-3-15 18:02

回復 67# ckw3031
ckw兄{:6_162:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 我的系統(8/3/2012更新 @P.6)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。