wangtalltall 發表於 2010-4-23 16:01

有關魚骨天線接收高清問題想問問各位....

小弟住村屋的關係... 而屋企環境所致以致魚骨天線 (萬事寶) 要放上天台先可以接收11個台.

最近住係樓上的家父家母都想睇高清台... 所以我買左個所謂分線器(見下圖)...
首先魚骨天線真 in 入分線器... 然後再 out 兩條線去地下及一樓的高清接收器... 問題就黎啦...

首先我分別試 out 一條線到地下或一樓的機頂盒都一樣可以正常接收訊號...
但我再試 out 第二條線到第二個機頂盒後...本身第一條線的訊號立刻停左....

我亦試過用左三個放大器 (當然唔係萬事寶) ... 分別係入分線器前用一個, 每入一個機頂盒前各加一個放大器...
但問題都解決唔到....

所以想搵各位ching 求救 {:6_207:}

hamyutau 發表於 2010-4-23 17:01

好簡單,同我一樣買多條魚骨天線俾父母用!

wangtalltall 發表於 2010-4-23 17:06

哈哈... 呢個都係我諗到的最後絕招...
但有冇人知點解會一用分線器就唔掂呢???{:5_75:}

hamyutau 發表於 2010-4-23 17:13

請指教!

wangtalltall 發表於 2010-4-23 17:15

ching...我都係唔知果個黎嫁...{:5_90:}

lyfedpmp 發表於 2010-4-23 17:34

會唔會係個 splitter 有問題, 我見好多人用呢個:

wangtalltall 發表於 2010-4-23 17:41

我都唔知有冇問題... 即管又試下呢舊嘢先...
希望佢唔好咁貴啦...

lyfedpmp 發表於 2010-4-23 17:46

回復 7# wangtalltall

其實你係天線同splitter中間有冇加放大器, 即係:
天線->放大器->splitter

wangtalltall 發表於 2010-4-23 17:56

有試過呀...
天線-> 放大器-> splitter -> 放大器 -> 機頂盒1
                              -> 放大器 -> 機頂盒2

但將第二條線插入splitter 就令到第一部電視畫面停左 ... 再耐d就畫面都冇埋.

lyfedpmp 發表於 2010-4-23 18:05

回復 9# wangtalltall

如果唔插放大器, 直插落 STB 有冇試過得唔得?
天線-> 放大器-> splitter -> 機頂盒1
                              -> 機頂盒2

我諗如果訊號夠強就唔需要再加放大器係機頂盒前面!
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關魚骨天線接收高清問題想問問各位....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。