googleli 發表於 2010-4-19 01:19

終於睇左阿凡達

去年十二月初初做果時我已經訂左飛一條友去睇 {:6_174:}
但果日公司有野做所以去唔到睇{:6_136:}
俾左張飛人地睇 $170就咁無左{:6_140:},
但送俾人總好過買左飛唔要咁浪費 {:6_147:}
跟住想再訂, 點知一睇已經成個月Full晒 {:6_126:}
拖下拖下拖到今日先睇 {:6_122:}
今日的起心肝原因係見到有師兄話美版Bluray已出 {:6_121:}
如果我再唔睇就會變左先睇Bluray {:6_122:}
但呢種戲當然要Imax才夠過癮吧 {:6_136:}

今次坐第八行正中 {:6_142:}
原本以為好近點知剛剛好 {:6_136:}
感覺同以前3D好唔同 {:6_208:}
佢呢隻3D, 好果要近鏡的東西, 真係近到響你面前咁 {:6_192:}
個深度比起傳統3D好很多 {:6_138:}
唔知第時的3D電視和3D Bluray係咪都做到呢個效果 {:6_128:}
定只係紅藍眼鏡進化版... {:6_126:}

wil-wil 發表於 2010-4-19 01:41

我都係上星期一先睇,一路上網都買唔到 iMax 3D 靚位飛,每每剩返頭三行,結果要搵個親戚識人買先買到 iSquare。亦都因為識人買,所以係好價飛。套戲故事唔太突別,估到個發展,但視覺效果真係好正,不過 iSquare 既 bass 就差少少,包圍感就 ok!

至於提到 3D 既效果,無搞錯既話,阿凡達播放既 3D 技術係用 JVC 個套偏光式技術,Samsung & Sony 既家用版都係偏光式,但其實係主動系統。效果同技術概念大致相同,但 JVC 係電視同 Panel 做晒所有野,再配一般偏光式眼鏡就得,不過制作成本幾貴。反之,Samsung & Sony 就要 Panel 同眼鏡雙互配合先得,所以個被動式眼鏡系統要有電先可以接入到訊號,產生效果。好處係部電視成本低好多,但眼鏡個別成本較貴,不過以四個眼鏡 + 一部電視計,都平個 JVC 既做法。

去年十二月初初做果時我已經訂左飛一條友去睇
但果日公司有野做所以去唔到睇
俾左張 ...
googleli 發表於 2010-4-19 01:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

fuman0123 發表於 2010-4-19 08:09

嘩,咁正,我都未睇{:6_142:}

lkljason 發表於 2010-4-19 11:27

期待22號出碟o係屋企睇多次2D版本

Ken704 發表於 2010-4-19 16:47

講起黎有小小唔好意思, 到今日為止我仲未睇呢 {:6_122:}

lkljason 發表於 2010-4-19 17:06

講起黎有小小唔好意思, 到今日為止我仲未睇呢
Ken704 發表於 2010-4-19 16:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

好似仲未落畫,襯而家人小小快d去睇啦,3D效果真係值得支持架!

Ken704 發表於 2010-4-19 17:15

好似仲未落畫,襯而家人小小快d去睇啦,3D效果真係值得支持架!
lkljason 發表於 2010-4-19 17:06 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

而家都係好難買快呢!{:6_122:}

googleli 發表於 2010-4-19 17:31

其實我昨日都係即日買,不過睇21:40果場先有靚位, 都要睇到十二點幾...

lkljason 發表於 2010-4-19 17:32

而家都係好難買快呢!
Ken704 發表於 2010-4-19 17:15 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

睇普通3D版應該唔難買 (mega box),而睇imax 3D版早小小網上訂飛應該都買到d好位

ezam 發表於 2010-4-26 11:10

前日係屋企睇左,雖則只係2D版,不過顏色境面的確令人深刻{:6_193:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 終於睇左阿凡達

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。