Jeffery775 發表於 2024-7-15 18:03

Q990D soundbar

本人用Q800T電視配Q990D soundbar,PS5駁Soundbar再經eARC去電視,全部用Monster M3000 HDMI2.1線材,但PS5出不到4K120Hz, 但PS5駁入電視再經eARC入去soundbar就可以出到4K120Hz,問咗三星技術支援佢哋話Q800T電視HDMI (eARC)位不能出4K120Hz😭😭😭請問各位師兄有冇試過咁嘅情況?

阿定 發表於 2024-7-16 08:46

早期的電視,好多唔係全部頭都有HDMI 2.1,可能你要接受PS5直插電視,再經eARC回傳聲音比SoundBar了。

不過我個人來講,都會覺得遊戲機直上電視比較好,直插理論上延遲會較少,少插一件就快多幾豪秒都唔奇!

AnsonLee1@FB 發表於 2024-7-16 09:27

既然直駁電視可以出到就已經唔係問題啦!況且soundbar都唔多input位,返而可以慳返一個位𠻹!

Chrisa 發表於 2024-7-16 11:22

你睇返官方spec sheet, 只係得"HDMI 2.1 Port 4". 舊電視好多都係得一個2.1 port, 而earc就唔係2.1.
我無PS5, 但想問下樓主咁駁其實有咩問題? 會有延遲嗎?

Jeffery775 發表於 2024-7-16 15:50

Chrisa 發表於 2024-7-16 11:22
你睇返官方spec sheet, 只係得"HDMI 2.1 Port 4". 舊電視好多都係得一個2.1 port, 而earc就唔係2.1.
我無PS ...

之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去soundbar,但係有一個問題就係每隔一段時間,會間中冇聲1至2秒之後又回復正常,我覺得應該係因為有啲干擾先會咁,所以一知道Q990D可以支援HDMI 2.1直通上電視就決定入手,諗住可以PS5駁soundbar經eARC上電視,結果就係原來我個電視eARC位不支援4K120Hz😭😭😭😭,不過換咗Q990D後都有改善到,用返之前嘅駁法,而家係會隔好耐先有一下冇聲1秒,都算改善咗😅

阿定 發表於 2024-7-17 09:09

Jeffery775 發表於 2024-7-16 15:50
之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去sou ...

PS5 踢著 Dolby atmos 未?

Chrisa 發表於 2024-7-17 12:27

之前我係用Q950T soundbar 因為不支援HDMI 2.1,又想出晒PS5最好嘅效果,所以都係PS5駁電視再經eARC去sou ...

我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷估條跟機黑雞HDMI線唔夠快所以重新握手? 我遲下換條HDMI線睇下有無改善先...

Jeffery775 發表於 2024-7-17 14:42

我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷 ...

我所有HDMI線全部都用晒Monster M3000

Jeffery775 發表於 2024-7-17 14:50

我發覺我睇有Dolby Atmos既戲都間中有你講既斷1-2秒情況, 但畫面無斷的 (devices插哂TV>eARC>Q990D). 斷 ...

我睇Netflix及Disney+ Dolby Atmos就唔覺有窒,我
Zidoo UHD2000播放機 HDMI景音分開兩條HDMI線,都沒有疾嘅情況。之前用Q950T Soundbar就試過睇Netflix及Disney+ Dolby Atmos有雜聲,之後發現用Wi-Fi 5G連電視會有干擾,所以而家我直接行LAN線

Jeffery775 發表於 2024-7-18 08:45

阿定 發表於 2024-7-17 09:09
PS5 踢著 Dolby atmos 未?

着左
頁: [1] 2
查看完整版本: Q990D soundbar

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。