ball0936 發表於 2024-7-13 16:43

Kin導 發表於 2024-7-13 11:20
師兄
我都係每次調教Audio Delay囉
最慘係每隻碟都有唔同嘅情況出現

same here 真係好困擾

LeoChin@FB 發表於 2024-7-13 16:56

ball0936 發表於 2024-7-13 16:43
same here 真係好困擾

試調吓電視機同擴音機之間嘅協調吖

Chapian 發表於 2024-8-7 12:19

最近a95l有個firmware update,我睇外國網站有寫會fix audio sync問題,ching可以試下

hk9527 發表於 2024-8-16 16:57

Chapian 發表於 2024-8-7 12:19
最近a95l有個firmware update,我睇外國網站有寫會fix audio sync問題,ching可以試下 ...

update 完都係撞手神,

A95L電視節目, Netflix->eARC SoundBar -> 正常
NowTV -> A95L -> eARC SoundBar , 有時會唔Sync , 要轉下audio track 就正常
Player 聲畫一條線-> SoundBar -> A95L-> 正常
Player 聲畫分離 -> SoundBar -> 要較 Audio Delay

大家交流下

謝謝幫忙

Chapian 發表於 2024-8-20 14:36

hk9527 發表於 2024-8-16 16:57
update 完都係撞手神,

Ching update 最新嗰個A95L firmware之前,
Player 聲畫一條線-> SoundBar -> A95L,係咪都有lip sync問題?Update完先變番同步?

我都考慮up唔up個firmware

hk9527 發表於 2024-8-22 14:38

Chapian 發表於 2024-8-20 14:36
Ching update 最新嗰個A95L firmware之前,
Player 聲畫一條線-> SoundBar -> A95L,係咪都有lip sync問 ...

Player 聲畫一條線-> SoundBar -> A95L

一直都無問題 (不論update firmware 前後), 都好正常

littlestrong 發表於 2024-8-30 11:00

我都喺度分享下經歷,希望SONY 可以有辦法解決!

上年買左A95L,本身用LG C6
AV AMP 係 Pioneer LX-701
所有HDMI 設備駁AMP 經HDMI 入電視

AMP HDMI 出晒兩部電視發現只有A95L 聲話唔同步。
我發現A95L 用PC 或 GAME MODE 可大大減少聲音延遲,但都係聲會遅

CALL SONY 維修,師傅好好人專登調部SONY 有EARC 嘅SOUND BAR 黎試機
結論係
只有HDMI直接駁SONY 電視由電視喇叭出先會同步
其他
HDMI 入AMP, AMP 出聲, 畫面會慢左, 聲要DELAY 100至40MS 左右
HDMI 入SONY, EARC AMP 出聲, 聲會慢左 (呢個先大問題, PC 為左4K120 VRR 直插電視, 聲由EARC 去AMP 會慢左, 咁你無得DELAY 個畫面就聲, 真係打唔到機)

師傅用埋自己帶黎嘅CHROME CAST 同我用嘅SHEILD TV 都係一樣情況。

我之後換埋 DENON X4800h 一樣無分別。
要注意, 以上測試係同時駁住部LG C6, 部LG 係完全無DELAY, 聲話同步的。就算唔駁LG 只駁SONY 都一樣會DELAY

至於CHING 講每條片唔同DELAY, 我有以下見解
PC 或 GAME MODE 可以有少啲DELAY, 可能因為唔會有太多影像處理
睇 Dolby Vision 片時聲畫會同步啲, 少啲DELAY
最差係YOUTUBE APP, 超大DELAY

唔同影像MODE 有唔同DELAY, 根本就係SONY 個影像處理加左DELAY 係畫面度, 再加上EARC 有傳輸DELAY 死多幾錢
EARC DELAY 係由以下得出的見解:
HDMI 入AMP, AMP 出聲 (AMP 無DELAY 聲直出), 畫面由HDMI OUT 去SONY會慢左 (有EARC及影像處理DELAY), 如果係用TV SPEAKER 出聲, 咁聲畫一齊DELAY晒會無咁覺, 但可以話你知打機ONLINE PVP 嗰啲你就會覺得有輸入延遲...
HDMI 入SONY 直入畫面無DELAY, EARC AMP 出聲會慢左 (有EARC DELAY)

我AMP 試過PIONEER 同DENON, 電視又用LG 一齊出引證以上見解
每次UPDATE FIRMWARE 都試, DELAY 都係一樣有
希望大家多分享找到解決辦法

SONY 維修只保證入電視聲畫都電視出會同步, 其他接駁方法不會處埋, 就算SONY SOUNDBAR 有DELAY 都一樣唔會處理
解決唔到下次都係買返LG

killbear 發表於 2024-9-3 12:00

其實聲畫唔同步好多年前已經存在. 我部 SONY 7000E ( N 年前型號 ) 就有呢個問題. 打去CS, 佢就叫我用 AUDIO DELAY . 無其他方法. 真係吹漲.
最後唯有唔用所有 PLAYER . 由電視駁條光纖線落擴音機. NETFLEX 用番電視內置 APP . 影碟就放落外置HARDDISK . 之後駁落電視 USB . 咁就解決左聲畫唔同步問題.
代價係只得DD 同 DTS 聲效. 真係好無奈.

killbear 發表於 2024-9-3 12:03

littlestrong 發表於 2024-8-30 11:00
我都喺度分享下經歷,希望SONY 可以有辦法解決!

上年買左A95L,本身用LG C6

上面有師兄提到換左 LG OLED 都有呢個問題.

Kin導 發表於 2024-9-3 14:22

killbear 發表於 2024-9-3 12:03
上面有師兄提到換左 LG OLED 都有呢個問題.

係呀😅
就係我啦
😭😭😭
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: A95L 跟AV Amp 聲畫不同步

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。