阿定 發表於 2024-5-20 16:06

TommyChan@FB 發表於 2024-5-17 18:28
我都想!最好冇零件維修,焗換部新的俾我

應該換全新面板(有機會換代),但用番舊底版(即CPU/GPU級數無變),唔會全新機多,否則直接上門一換一唔會浪費運輸成本。

mummy1102 發表於 2024-5-21 14:15

阿定 發表於 2024-5-20 16:06
應該換全新面板(有機會換代),但用番舊底版(即CPU/GPU級數無變),唔會全新機多,否則直接上門一換一唔會 ...

我都係吹水only,of course唔會換部新啦,若整返好and之後冇乜問題已好好了

最怕整完之後冇幾耐又有問題!

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-21 22:30

樓主的情況是偏光膜開甩膠水,我之前的水貨sony 75"電視買了兩年都是這樣,最後會範圍越來越大。好多防反光的電視都有貼偏光膜,陽光、潮濕、溫差大,慢慢膠水老化就會慢慢煎開。
我問大6sony師傅換偏光膜要4千元左右,香港sony 師傅就說(行機)要成塊panel換。最後我換子三星QN85c

最後未過保快點找師父整。再買機不要買防反光的。

mummy1102 發表於 2024-5-22 13:22

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-21 22:30
樓主的情況是偏光膜開甩膠水,我之前的水貨sony 75"電視買了兩年都是這樣,最後會範圍越來越大。好多防反光 ...

其實正常好多高階電視都有防反光?

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-22 14:41

mummy1102 發表於 2024-5-22 13:22
其實正常好多高階電視都有防反光?

睇你好唔好彩, 我就係不幸的一個

AnsonLee1@FB 發表於 2024-5-23 10:01

其實Samsung嘅panel係咪比較易出事呢?

mummy1102 發表於 2024-5-23 11:18

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-22 14:41
睇你好唔好彩, 我就係不幸的一個

你已過保養?

mummy1102 發表於 2024-5-23 11:19

樓主的情況是偏光膜開甩膠水,我之前的水貨sony 75"電視買了兩年都是這樣,最後會範圍越來越大。好多防反光 ...

但其實買之前點知部電視有冇偏光膜?

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-24 02:56

mummy1102 發表於 2024-5-23 11:18
你已過保養?

水機,當時比行機平一半。 話就話有一年私保,玩了兩年半貨仔

BobHoJohnHo@FB 發表於 2024-5-24 03:04

mummy1102 發表於 2024-5-23 11:19
但其實買之前點知部電視有冇偏光膜?

我不專業的 知識,panel 令面 多數有。 因為黐咗偏光膜, D漏光冇咁散, 黑位和顏色實淨啲
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 65” QN900B 邊框異常問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。