aidan 發表於 2010-4-16 11:01

回復 8# tontontony

迷焦即自動對焦失誤機率.

走焦或者叫移焦簡單來講即係對焦唔準,
對焦的地方唔清楚,清楚的地方走了去第二度.

SonSon 發表於 2010-4-16 11:06

準確對焦應該是鏡頭的焦點,即係你想最清晰既地方.如果焦點落在其他地方或因某D原因,鏡頭總是把焦點落在你想對焦以外既地方,而且偏離幅度每次均固定,就叫"走焦".
在大光圈(F2.8以上)或長焦距鏡頭(通常200MM以上),當相機多次前後改變對焦距離,先至對到擬定對焦位置或好耐都未能準確對焦,就叫"迷焦".

tontontony 發表於 2010-4-16 16:04

我想加埋 filter ~咁加咩好呢??

pam_jack 發表於 2010-4-16 19:32

我想加埋 filter ~咁加咩好呢??
tontontony 發表於 16-4-2010 16:04 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

高價B+W MRC
中價Hoya MRC
中低價 Kenko Pro-1D UV
低價Sunpak, Fujiyama 等等

建議 中低價 至 中價...

tontontony 發表於 2010-4-16 20:40

高價B+W MRC
中價Hoya MRC
中低價 Kenko Pro-1D UV
低價Sunpak, Fujiyama 等等

建議 中低價 至 中 ...
pam_jack 發表於 2010-4-16 19:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

B+W MRC 係咪即係 MULTI 咩咩咩~~??
大約咩價位呢?

tontontony 發表於 2010-4-16 21:20

A16 冇VC 同有VC 差千幾蚊~~~入唔入VC版好呢???

pam_jack 發表於 2010-4-16 21:59

B+W MRC 係咪即係 MULTI 咩咩咩~~??
大約咩價位呢?
tontontony 發表於 16-4-2010 20:40 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

你意思係 multi coat?
依家好多都係 multi coat 架啦...

67mm 價位真係唔記得...唔同牌子價位大約 200幾 -600幾 不等...
最靚就係 B+W MRC 數碼嗰隻...如果有得試...你放上張白紙上面就睇到分別架啦...
至於鏡同 filter 個價錢比例...你覺得值唔值咁大投資就自己決定啦 ~~

另外...個人覺得唔需要 VC...呢個 range 真係冇乜用...不過你鍾意就買啦 ~~

tontontony 發表於 2010-4-16 22:16

你意思係 multi coat?
依家好多都係 multi coat 架啦...

67mm 價位真係唔記得...唔同牌子價位大約 200幾 ...
pam_jack 發表於 2010-4-16 21:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

...呢個 range 真係冇乜用...<----你係指VC FOR 呢個RANGE 冇咩用???
另外~~加左FILTER 其實係咪冇咩分別? 只係保護支鏡~~但用太CHEAP 既FILTER 就係影響相質? RIGHT???

pam_jack 發表於 2010-4-16 22:23

回復 18# tontontony

...呢個 range 真係冇乜用...<----你係指VC FOR 呢個RANGE 冇咩用???

>> VC for 17-50mm ~~

另外~~加左FILTER 其實係咪冇咩分別? 只係保護支鏡~~但用太CHEAP 既FILTER 就係影響相質? RIGHT???

>> 又唔可以話冇用嘅...UV (0) 話就話係減少空氣中微粒反射嘅光線...不過以香港咁嘅空氣質素...唔幫得 D 乜架啦 ~~ 不過 Cheap 嘅 filter 又會偏色 ~~ 冇咁通透當然影響成像啦 ~~ 不過我個人覺得唔需要咁考究囉 ~~ 因為唔係講緊一d好專業嘅相去到要比較呢 d 層面 ~~ 你當佢係保護鏡面就得架啦 ~~

tontontony 發表於 2010-4-16 22:36

回復tontontony

...呢個 range 真係冇乜用...> VC for 17-50mm ~~

另外~~加左FILTER 其實係咪冇咩分 ...
pam_jack 發表於 2010-4-16 22:23 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

明白~~~唔該曬JACK兄~~
如果我有問題明天可以CALL 你嗎?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 買鏡頭有咩要留意呢? (加filter 有咩提議)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。