so0072002 發表於 2024-3-22 20:35

fishbone8822 發表於 2024-3-22 18:09
其中一位, 你認識?

你wechat TunX ?

都係Andy介紹

Yes

fishbone8822 發表於 2024-3-22 21:00

so0072002 發表於 2024-3-22 20:35
都係Andy介紹

Yes

知邊單了, 當天早上晨咁早....關公問我是否認識的...我R晒頭, 原來EP71 {:6_138:}

chhanthony 發表於 2024-3-22 23:23

https://youtu.be/F_brIL4DwDQ?si=Cj6c00-1bLQMJnIO

chhanthony 發表於 2024-3-22 23:25

What’s the difference between Impact and Airborne noise?

https://www.soundproofingstore.co.uk/whats-the-difference-between-impact-and-airborne-noise

avsuperman 發表於 2024-3-22 23:53

fishbone8822 發表於 2024-3-20 14:47
房價太貴. 有想過換更大的房子, 搞獨立房, 過去十年走了不小大大小小獨立房, 個人覺得最少要有150呎以上 ...

宜家係工廈玩,12平方19隻喇叭已夠玩又唔亂又無諧震,所以將來廳唔搞了,係房玩做隔音都唔洗咁複雜

fishbone8822 發表於 2024-3-23 00:18

avsuperman 發表於 2024-3-22 23:53
宜家係工廈玩,12平方19隻喇叭已夠玩又唔亂又無諧震,所以將來廳唔搞了,係房玩做隔音都唔洗咁複雜 ...

也是, 有個私人空間更好, 我公司都有個空間300呎, 可以比我玩獨立房, 離家13分鐘車程,
但我個人享受家庭影院是在家的感覺, 一家人看, 客廳的氛圍
及我習慣了每晚9:30睇到1:00就去訓....(現在都追緊netflix 三體),
一年最少睇700套片, 劇更不計其數, 始終在家較方便

去年我因搞裝修, 租住外邊屋, 玩了一年獨立房, 雖然只是租一年,
我都搞了隔聲工程及聲學處理, 還把原來整套系統搬進去得100呎不到空間玩,
全黑, 申手不見五指, 睇投影真係好鬼正, 黑位提升幾個層次,
體驗下來獨立房 同客廳玩是兩個完全不同感受, 各有優點
{:6_134:}

空間越細, 越需要聲學處理去改善

這段搞無損方式安裝文字及相片, 一年前已在朋友圈分享過....我想到可能對大家都有參考性...也分享出來吧

租住了三套房, 找其中一間只有3.1米*2.7米的房玩影音, 因11個月後又搬
本身養貓, 2008年買下來一些地毯終於有用武之地

但發覺....間房回響超勁, 像山洞, 不用喇叭聽都知衰聲, 於是把心一橫, 怎樣可以無損, 無鑽孔的條件下, 搞些吸音減低回響問題?
找朋友度借了些天地柱回來, 真正頂天立地, 頂底都用地毯墊托, 無損地板及天花油漆
之後買了28塊5cm 40kg密度隔音棉回來, 全用拉帶一件扣一件, 扣在天地柱上
結果安裝隔音棉前後的分別, 自己在房間內說話已能聽出大改善
最終預料到安裝隔音棉後間房又細了, 3米*2.6米, 近聽原來對主音箱, 應該低頻太多, 惡聲
所以間房除了門收外的三只牆角, 我做了圓角, 減低房間牆角增益
為了最省錢方式玩, 物盡其用, 原有的投影改短焦鏡, 幕用回原來的110寸, 最終投距只有2.4米投100寸, 皇帝位到幕2米, 距離喇叭只有1.75米
四只炮已全塞進房內, 插電的4只, 實際用2只半, 算是養棄材
全用原有的棄材, 開聲比我想像中好, 因我預了這麼近聽很惡聲, 幸好還可以, 估計裝了入門聲裝有一定幫助, 免強能粗用11個月
自己花了大約10晚時間, 待女兒睡後才租住房開工, 單人作業,.
單坐皇帝位梳發, 隔音棉, 兩個層架, 一張電腦台, 黑布等等…總花費2000多, 當作交學費, 是很好的體驗

fishbone8822 發表於 2024-3-23 00:25

chhanthony 發表於 2024-3-22 23:25
What’s the difference between Impact and Airborne noise?

https://www.soundproofingstore.co.uk/what ...

金屬龍骨+抗震膠方案, 我見過幾個失敗個案, 大音壓, 由其低頻時, 影響到金屬龍骨自身震撼發出聲音

所以有經驗的朋友都再三叫我, 木工貴好多, 但都要用木龍骨, 唔係你就後悔

主要我唔識有專業安裝這些設施的本地公司....也搵唔到, 只是一般裝修師父我比指引佢做...所以都係用木...穩陣

之前去過朋友家, 下邊全用木, 就係天花用了金屬龍骨, 結果低頻over 105db 成個天花在叫...無法接受, 他又拆晒佢再做....想起都腳軟

avsuperman 發表於 2024-3-23 00:46

fishbone8822 發表於 2024-3-23 00:18
也是, 有個私人空間更好, 我公司都有個空間300呎, 可以比我玩獨立房, 離家13分鐘車程,
但我個人享受家庭 ...

我係打算退休後中港兩邊走,係大灣區住下4房,揾一間做影音室,3年後可以實現,以前屋企200呎廳玩,器材要更有質數,宜家玩左工厦年幾,細空間也有細空間好處,到時唔搞咁多,簡單隔音已OK,以後睇戲只有兩老,仔女陪睇的日子已過,仔大女大,甚至有自己家庭,人生就係咁,總有離開的一天,晚年自己享受已經心足,本來自己都有近千玩具,都係時候放手,唔想帶咁多去大6供奉。

avsuperman 發表於 2024-3-23 00:48

fishbone8822 發表於 2024-3-23 00:25
金屬龍骨+抗震膠方案, 我見過幾個失敗個案, 大音壓, 由其低頻時, 影響到金屬龍骨自身震撼發出聲音

所以 ...

金屬,開勁d都一齊响,唔搞好過亂搞

路西華 發表於 2024-3-24 00:04

多謝開呢個Post嘅師兄,多謝幾位真正高手嘅師兄,學到好多新知識,感謝各位。🫡
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 隔音, 減振裝修

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。