cowpang 發表於 2010-4-14 09:45

二手入左支百微一代(有usm)

尋日諗左好耐入支tokina百微好定入支二手廠鏡好,最後都係入左支二手番黎玩
我想用佢黎做埋人像鏡,唔知各位ching 有乜意見
如果想影直度半身,要同model分開大概幾遠呢?又會唔會個散散景做得無咁好呢

我今個星期六出去同老細影下相,實地玩下先.

cthong 發表於 2010-4-14 10:41

聽人講百微兼職做理人像鏡影半身絕對交到貨
因為微距鏡景深淺,半身相個blackground既散影可以接受
{:6_196:}恭喜師兄好鏡入手,有時間post多D相分享下{:1_249:}

jackiewong518 發表於 2010-4-14 10:44

百微影 model 小心比人打.....{:6_238:}

cowpang 發表於 2010-4-14 11:09

百微影 model 小心比人打.....
jackiewong518 發表於 2010-4-14 10:44 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

CHING何有此言呢
請指教

之前聽人講百微色會較淡
要係機到較番高
咁應較hue定saturation?
較高幾多呢

jackiewong518 發表於 2010-4-14 11:18

CHING何有此言呢
請指教

之前聽人講百微色會較淡
要係機到較番高
咁應較hue定saturation?
較高幾多 ...
cowpang 發表於 2010-4-14 11:09 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

因為枝鏡太 sharp.....會將0的缺憾表露無遺.....

cowpang 發表於 2010-4-14 11:25

好似睇高清電視咁
之前用50.8影show girl,不過我行到好近,連黑頭都見到

josephm 發表於 2010-4-14 13:58

sharp到見到面珠d粒粒就唔好喇!{:1_338:}

cowpang 發表於 2010-4-14 14:35

到時又要用dpp執

不過支鏡都幾重下,感覺上重過支55-250,大家差唔多大

pam_jack 發表於 2010-4-14 23:40

回復 1# cowpang

兩支都係好鏡...
不過我未試過支紅圈百微...有機會都想試吓...

如果你影半身嘅...咁都唔使驚俾人打嘅...影大頭就......{:6_134:}

lemonstar 發表於 2010-4-14 23:48

用黎影人會比standard zoom sharp
同埋對焦會慢過其它鏡頭
頁: [1]
查看完整版本: 二手入左支百微一代(有usm)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。