avsuperman 發表於 2023-11-28 23:08

望穿秋水Zidoo 5000對決Zidoo 3000

早前答應試5000,一直借唔到機,加上友人開post似對5千抱怨,玩左兩年3千當堂升级路卻步,咁啱黑仔開箱天龍A1H出意外(面板蓋壞左),又試下問亞x影x老友會唔會有機,因為我介紹佢比d客玩,黑唔晒,可以借玩一日,为公为私馬上去借機,由於這部5千係新機,未煲之下,純個人主觀感受。今次接剛開箱A1H(有時間再講A1H印象),玩上9.2.8声道,空間得130,除FW,全座地包著自己,用AQ龍同Fibbr光纖,同一設定線材下,我的主觀感覺係....
用手機拍得差及黑位偏藍,從007墓碑的細緻度,大頭唔知有無分別,將軍的盔甲,大娱樂家主角紅褸原來係絨领,接著草地細緻度,雙子任務的60HZ画面,觀感係5千明顯提升,画面銳利,更加立體,更光令对比度加強,比3千赢幾多,大约10至20%,如果追求好搶眼画面,5千會令你驚喜。上次有Post講到5千無力,我之前玩過杰科走斯文路線,唔通係咁,聽完之後,我唔認同,馬上致電友人講感受。講力水,有力水,我之前係鍾情Oppo声底,5千爆得起,如果玩哥斯拉VS金剛,殺神2,大娛樂家製作出色的Atmos声,會聽得好陶醉,但如果音效一般的,要扭大4個dB叫做可以。咁同3千又有乜分野,今匀5千徹底輸了,佢無3千咁埋身,咁厚,無比較,5千都夠力,但一比就聽出分別,煲完會唔會唔同,等入手C兄報告,細緻度,定位兩者分別唔大,我特別找來隱形客聽雨声,兩粒3千大d,奸角隐形出埸3千声效嚇人d....兩者各有千秋,不過好多謝老友借我試機,令我悭返唔少升级$。另外係設定上都有少少唔同,5千無左伽碼同將讯源升頻玩DV有限制,在此以主觀報告兑奐之前的承諾。

avsuperman 發表於 2023-11-28 23:31

睇白宮淪陷2,驚喜見手紋,弒了不少片,另設定分別5千少左d野

GaRyShum@G 發表於 2023-11-29 00:23

其實我自己覺得,畫質升級咗,我覺得AV1硬解應記一功,聲我自己覺得同三千差唔多,但硬係有啲唔同,我唔知點形容,就係你所講嘅唔夠厚

isonchung 發表於 2023-11-29 14:58

AV師兄, 如果未有機, 你建議買3000定5000呢? 我冇bluray機, 玩緊5.2.4, thanks

avsuperman 發表於 2023-11-29 16:37

isonchung 發表於 2023-11-29 14:58
AV師兄, 如果未有機, 你建議買3000定5000呢? 我冇bluray機, 玩緊5.2.4, thanks

先諗下自己想要乜野效果,要聲音刺激,鍾意聽槍声爆炸,喜歡實淨声底,選擇3千。如果平時少炸機又唔一定開大音壓,甚至多數晚上玩機,5千低頻量都夠玩,而5千比到的銳利画面,我睇投影都好吸睛,睇OLED更呈3D感。考慮埋自己玩乜野器材,画定声行先,我玩声會用3千

isonchung 發表於 2023-11-29 17:06

avsuperman 發表於 2023-11-29 16:37
先諗下自己想要乜野效果,要聲音刺激,鍾意聽槍声爆炸,喜歡實淨声底,選擇3千。如果平時少炸機又唔一定 ...

咁我應該會揀5000, thanks for your advise

Ep-71 發表於 2023-11-29 17:39

{:6_128:}{:6_128:}{:6_128:} sinmo

cth516 發表於 2023-11-30 10:58

我都係聲行先, 但AV嘢有新就應該買新, 現在先嚟買3000好似有D不值{:6_141:}

marco 發表於 2023-11-30 11:14

我都係聲行先, 但AV嘢有新就應該買新, 現在先嚟買3000好似有D不值

又無話值吾值既{:1_254:} 但呢類產品呢就有新買新都無咩錯{:1_263:}

avsuperman 發表於 2023-11-30 11:17

我都係聲行先, 但AV嘢有新就應該買新, 現在先嚟買3000好似有D不值

話雖如此,除非無比較,否則喜歡埋身的3千會係你杯茶
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 望穿秋水Zidoo 5000對決Zidoo 3000

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。