lui221477 發表於 2023-11-11 22:50

LeoChin@FB 發表於 2023-11-11 20:24
除咗BD/CD,仲有冇駁另外一啲嘢呢,CEC問題,呢様小零件、可以幫到手咖

師兄呢件小零件是否去淘宝買的?幾多錢?會否影響畫質或音質?

LeoChin@FB 發表於 2023-11-11 22:55

lui221477 發表於 2023-11-11 22:50
師兄呢件小零件是否去淘宝買的?幾多錢?會否影響畫質或音質?

係淘記,幾十蚊/粒咋,我之前成日聲棍失聯,原來係個蕉級電視影響CEC,加咗呢粒嘢、冇再翻發了

lui221477 發表於 2023-11-11 23:11

請問是否電視機駁AVM果條HDMI唔需用呢件小零件,其他電視機的HDMI input就要用?

LeoChin@FB 發表於 2023-11-12 00:18

lui221477 發表於 2023-11-11 23:11
請問是否電視機駁AVM果條HDMI唔需用呢件小零件,其他電視機的HDMI input就要用? ...

唔使件件用嘅,我買咗兩粒,祗係用(咗一粒)喺蕉級(垃圾)電視度咋。

cakecake 發表於 2023-11-12 06:16

師兄,你不如講下你用咩型號既電視/Bluray機/擴音機先,想揭下說明書睇下都唔得。。。

lui221477 發表於 2023-11-12 08:05

LeoChin@FB 發表於 2023-11-12 00:18
唔使件件用嘅,我買咗兩粒,祗係用(咗一粒)喺蕉級(垃圾)電視度咋。 ...

收到,去淘宝買定2-3個睇門口(有備無患),謝謝師兄的提議!

lui221477 發表於 2023-11-12 08:11

cakecake 發表於 2023-11-12 06:16
師兄,你不如講下你用咩型號既電視/Bluray機/擴音機先,想揭下說明書睇下都唔得。。。 ...

電視機係sony x8000h,BD機杰科5500,AVM天龍2700!

LeoChin@FB 發表於 2023-11-12 08:57

lui221477 發表於 2023-11-11 08:29
電視插咗switch ,電腦,now;AVM插咗BD光碟機(電視支援ARC,不支援EARC)。

似乎係隻now影響喎,抆走佢試吓吖

kit323 發表於 2023-11-12 09:57

lui221477 發表於 2023-11-12 08:11
電視機係sony x8000h,BD機杰科5500,AVM天龍2700!

同我啲配搭一樣,我SONY X85J,杰科5500,DENON 2800H
無用CEC就正常,而且我唔鐘意CEC呢個功能,一向都無用

DennisKong@FB 發表於 2023-11-12 13:16

maxlo 發表於 2023-11-11 10:18
師兄試吓"電視"或把"擴音機"的HDMI CEC control 轉 OFF

關左CEC,就聲話都冇。衣家唔知點解,搞搞下就搞掂,但出現另一個問題,就係睇Now 會突然熄機然後閃一閃。一小時出現幾次。
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: eARC 的接駁問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。