Yoshiki2008 發表於 2023-11-4 17:01

A1H Audyssey 設定問題!

請問下,我用Audyssey Cal完機後,MultEQ X32 選Reference 同 off 其實係有咩分別的?

qq1122yq 發表於 2023-11-6 13:51

Reference係Audyssey 系統cal完出來for睇電影加了EQ及平衡空間作用

ChiKeungYu@G 發表於 2023-11-14 14:16

我見有人set flat instead of reference. 如果睇電影多是否set reference好D🙏

patrickcw 發表於 2023-11-14 15:06

ChiKeungYu@G 發表於 2023-11-14 14:16
我見有人set flat instead of reference. 如果睇電影多是否set reference好D🙏

flat係聽歌

iceicebaby 發表於 2023-11-14 17:02

我都有上網check呢個問題
外國討論區有講reference係因應大房間聆聽環境經過調整高頻為主,如果聆聽環境細最好用flat,但有啲情況如果聆聽環境細多雜物吸收高頻,咁情況下要用reference。

我以前都係用reference,上網check完之後用flat,發覺定位比以前好咗好多,聲音無以前咁雜亂。

Yoshiki2008 發表於 2023-11-14 17:43

我做完Audyssey 後,如果MultEQ X32 選Reference 個十仔好容易就會拍邊,同等音量下以前用pioneer 未試過拍邊,開頭仲以發隻大地震minime dps 12 壞左{:1_331:} 之後試下off左MultEQ﹐情況改善左好多,暫時試左好多戲都未再有拍邊,唯獨係挑戰者1號臨尾用毀滅彈殺晒全部人果到仲係會拍邊,可能隻大地震太cheap 頂唔順A1H既威力,或者要學下執執十仔既EQ {:1_247:}

iceicebaby 發表於 2023-11-15 11:06

Yoshiki2008 發表於 2023-11-14 17:43
我做完Audyssey 後,如果MultEQ X32 選Reference 個十仔好容易就會拍邊,同等音量下以前用pioneer 未試過拍 ...

你有無買Audyssey app? 我之前無用Audyssey app Cal,用部Amp內置Audyssey 去Cal,都有你一樣情況出現,調細Volume引唔夠Bass ,後來去外國討論區及Youtube睇,買返個Audyssey app Cal,整體聲音包圍感同定位都好咗,最重要係外國網友教用app張個超低音條Curve cut走唔用Audyssey cal完條curve,個超低音無再拍邊同啲低返晒呢。

如果想啲超音再勁啲可以調個距離,但唔好調太多。

仲有我開,頭用iPhone app去cal都覺得改善咗好多,後來我個仔部返學用ipad唔要比我,我再用ipad cal 效果仲好咗好多。計數個part真係好大影響。本來想買個電腦版Audyssey app同咪,
但原來電腦版個licensing鎖死部Amp,唔可以cal第二部Amp.所以無買到.

ChiKeungYu@G 發表於 2023-11-15 11:20

我做完Audyssey 後,如果MultEQ X32 選Reference 個十仔好容易就會拍邊,同等音量下以前用pioneer 未試過拍 ...

師兄我都有你嘅情況,搞到我換咗十仔單元試吓關唔關事但係如果個聲音調大少少仍然係有拍邊現象,加上換咗大W數單完之後十仔裏便個放大部件背後散熱器熱到燙手。睇來我可能要換返原來個低音單元再off咗個Reference睇睇效果先得

ChiKeungYu@G 發表於 2023-11-15 12:07

啱啱試完,果然關咗Reference之後就冇再有拍邊情況咁真係難取捨啦,即係冇咗EQ功能。或者換大口徑十仔😂各位師兄仲有乜嘢好提議?

Yoshiki2008 發表於 2023-11-15 12:12

iceicebaby 發表於 2023-11-15 11:06
你有無買Audyssey app? 我之前無用Audyssey app Cal,用部Amp內置Audyssey 去Cal,都有你一樣情況出現, ...

有呀,我用ipad 去cal﹐cal完都係會有拍邊,始終都係要off左MultEQ先得,off左後9成既戲都正常,暫時只有挑戰者1號果段會出事,真係要慢慢學下係個app 到執EQ 先得{:1_331:}
Off左MultEQ後超低音個量同包圍感係夠既,仲比以前用pioneer 904果陣好左,只係自己未識set
{:1_247:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: A1H Audyssey 設定問題!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。