Kan1213 發表於 2023-10-11 11:08

有分享 起碼字幕大左.

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-11 12:00

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-9 17:18
我都有諗過.....買77......但我得1.7米距離又好似太近

諗住65就 LG G3,如果77就 LG C3 ...

以一般電視節目,或應對16X9比列重新"切割"嘅電影嚟講,1.75米皇帝位,55寸畫面高度產生嘅由上至下視覺角度可算係啱啱好嘅。。。
一旦睇嘅電影變噃濶螢幕比列比如 2.35:1, 2.55:1, 2.76:1,畫面喺同一架55寸電視,同個皇帝位距離,就變得小啦。

如果因爲咁而突然換大機,保守D嘅10寸,獲益嘅會係原比列濶螢幕電影内容,唔係一般電視節目 或 "比例閹割"電影。反而因爲大,16X9產生嘅光與畫面會造成近距離視覺角度不舒服症狀。

77寸,如果皇帝位處於6尺(1.8米)至7尺(2.1米),睇濶螢幕電影祗係啱啱達標,睇一般16X9節目就太大啦。

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-11 12:13

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-9 20:06
2.6米.....又真係細左D,可以直上77

9尺(~2.7米) 距離睇 77寸,16X9比例,畫面高度產生嘅視覺角度,
可對應6尺(~1.8米)距離睇 55寸 16X9比例畫面高度產生嘅視覺角度啦。

咁,以,以上兩個電視尺寸與皇帝位距離嚟睇原生濶銀幕電影 2.35:1,2.55:1,2.76:1 都會令人覺得"缺憾"感重。。。

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-11 22:29

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-11 12:13
9尺(~2.7米) 距離睇 77寸,16X9比例,畫面高度產生嘅視覺角度,
可對應6尺(~1.8米)距離睇 55寸 16X9比例 ...

多謝回覆
我而家1.8米距離......如果我將部電視上牆就可以有2米

噤應該食得落77...{:1_340:}

jamesbond 發表於 2023-10-12 09:26

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-11 22:29
多謝回覆
我而家1.8米距離......如果我將部電視上牆就可以有2米

想問CHing你係用soundbar定有齊前中後置surround?

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-12 13:24

多謝回覆

絕對挂擺得落。。。祇要你有一片兩米大墻,86寸都得。
你77寸,我75寸,大我兩寸明顯程度唔大。同樣兩米距離皇帝位,但係用途就唔同。
我嘅大屏電視,喺“原廠設定16X9”模式下,祇用在睇濶螢幕比列電影,如 2.35:1, 2.55:1, 2.76:1 内容。
而中比列電影如 2.0:1, 1.95:1 就用“14:9窗框”模式呈現。
再小比列電影如 1.85:1, 1.77:1, 1.66:1 就用 “4:3信箱口”模式呈現。

至於一般16X9電視節目,YouTube内容,就由日常50寸播放。

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-13 16:52

jamesbond 發表於 2023-10-12 09:26
想問CHing你係用soundbar定有齊前中後置surround?

我之前用soundbar, 呢年轉左做5.1.2,明顯好左好多

TaylorSung@FB 發表於 2023-10-13 17:04

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-12 13:24
絕對挂擺得落。。。祇要你有一片兩米大墻,86寸都得。
你77寸,我75寸,大我兩寸明顯程度唔大。同樣兩米 ...

正,我原本都諗住買OLED, 但睇好多review都話有燒印既問題…..諗諗吓都係買Qled穩陣…..同屋企部電視背住個window, 反光都幾嚴重下….睇review qled光啲岩我情況用多啲

而家shortlist 左Samsung QE75QN93CATXXU & LG 75QNED866RE….有無意見比下我呢?好似Samsung 技術好啲,但我睇開LG and Sony 既色,印象中Samsung colour 好濃

我唔揀Sony, 一來out budget, 二來好多師兄都話同Denon/Marantz amp會撞

Ed.YEUNG 發表於 2023-10-13 19:01

77”吋嘅尺數祇限於OLED屏幕。一般液晶電視就75”吋,聲寶就有80吋,不過近兩年停產。
新力 夾有QLED量子點屏層嘅miniled大約係OLED四份之三嘅價格,祇不過吋數方面,亞太區好似未推出75吋款,哩邊你就要響香港代理詢問啦。
至於聲寶,近期我好似有見到香港代理有提呈75吋款去消費者家電效能評估署做測試。應該會通過,有得買。祇不過聲寶代理送去評估嗰型號,好似無QLED量子點屏層,也唔係miniled。
咁除佐韓系機款,你就祇有陸系機款好選嘍。。。唔係TCL就係海信,其他如創維,康佳,長虹,望望就得啦。
宜家喺歐美市場,TCL嘅C845系列直接對手,多數評測都針對海信嘅U7K系列。至於今年年尾擴大區域推出TCL嘅X955 就對 海信UX 而來。

LeoChin@FB 發表於 2023-10-13 21:02

Qled=mini led?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 電視升級 - 55>65 分別大唔大?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。